Les dones, al poder de l'alcaldia de Terrassa

Per primera vegada a la història hi haurà més candidates que candidats per liderar l'Ajuntament de la ciutat a partir del maig del 2023

Vara de l'alcaldia de Terrassa.
Vara de l'alcaldia de Terrassa. | Anna Mira
17 de juny de 2022
Actualitzat: 07 de juliol, 14:03h
Fins a vuit candidates i un candidat podrien lluitar per ocupar l'alcaldia de Terrassa, el pròxim mes de maig del 2023. Tot i que encara no s'han fet públics la majoria dels noms que encapçalaran les llistes, els moviments dins de les formacions i les converses de passadís, fan augurar una gran batalla política en femení que podria finalitzar amb una fita històrica: la primera alcaldessa de la ciutat. 

Les candidates que ja s'han oficialitzat són Ona Martínez (ERC), Meritxell Lluís (Junts), Eva Candela (PSC) i Isabel Martínez (Cs), que ha arribat pocs dies després de la renúncia del fins ara líder de Cs, Javier González. Per la seva banda, els Comuns, que van quedar-se sense representació al Consistori, tornaran a fer una aposta per "decidir l'alcaldia de Terrassa", tal com van afirmar en l'acte de presentació de la candidatura conjunta Terrassa En Comú Podem. I la seva cara visible, serà possiblement la responsable d'organització de Catalunya En Comú, Agnès Petit, molt més activa a xarxes en matèria egarenca des de fa unes setmanes. 

El PP tornarà també amb tota l'artilleria per fer-se, de nou, un lloc a la Sala de Plens egarenca i segurament ho farà amb Marta Giménez al capdavant. Qui no perdrà pistonada serà Vox, que podria aconseguir els vots necessaris per posar un regidor a la palestra municipal. I amb tota probabilitat serà Alicia Tomás, que ja fa mesos que ha iniciat la campanya a les xarxes socials. 

L'únic partit que podria no portar una dona per lidera-lo és Tot per Terrassa qui tornarà a confiar amb l'actual alcalde, Jordi Ballart, per revalidar el lideratge a la ciutat. Caldrà, però, esperar la decisió de la CUP, que no arribarà fins després d'estiu i que manté en la incògnita qui agafarà el relleu de Maria Sirvent i Marc Medina. 

Mai abans tantes dones havien liderat les llistes electorals dels partits a Terrassa. Una fita històrica que representa un abans i un després a la política municipal i que per moltes, volen que sigui una tendència que vagi més enllà de Terrassa.

Si mirem les llistes dels anys anteriors, el 2011 i al 2019 no va haver-hi cap dona al capdavant dels partits tradicionals. L'any 2015 només Maria Sirvent de la CUP va aconseguir fer-se un lloc entre la resta de candidats, mentre que pel pròxim 2023 poden ser set o vuit les dones que lideraran la campanya. 
 
 

De fet, durant aquest mandat la ciutat ja ha fet història amb la celebració del primer ple municipal format íntegrament per dones. Va ser el mes de juliol del 2021 i es va traçar el full de ruta perquè les polítiques feministes siguin transformadores a la ciutat. Entitats i partits polítics van mostrar allà una unitat feminista insòlita en altres temàtiques de la ciutat per remar conjuntament en contra del sistema patriarcal. 

Després d'un mandat atípic pel que fa a les forces amb representació municipal, els diversos partits que van quedar fora esperen tornar a formar part d'un Ple més fragmentat on els acords i els pactes seran decisius de la geometria variable del pròxim govern local. A continuació, un recull de les entrevistes a les alcaldables on comencen a escalfar motors per liderar el tercer ajuntament amb més població de Catalunya. 

Les candidates a l'alcaldia de Terrassa:
 
  • ERC: Ona Martínez (Terrassa, 1992). Graduada en Comunicació Audiovisual i Màster en Comunicació Política i Institucional. Des del 2019 és la regidoria d'Infància i Adolescència, Joventut, Adultesa i famílies, Qualitat Democràtica, Transparència i Qualitat, Tecnologia, Plans i Projectes, Ciutadania i Convivència, Memòria Històrica i Drets Humans i també és la portaveu d'ERC al govern de Terrassa.
 
  • PSC: Eva Candela (Terrassa, 1961). Té estudis d'Arquitectura Tècnica i un Postgrau en habilitats directives. Filla d'un militant de sempre del Partit Socialista, Candela ha viscut la política des de petita però no va decidir entrar formalment en política fins a l'any 2015. Durant la seva trajectòria professional ha treballat a l'Ajuntament de Terrassa com a tècnica i posteriorment cap de llicència d'obres i a l'Ajuntament de Rubí a la Societat municipal d'habitatge. 
 
  • Junts: Meritxell Lluís (Terrassa, 1974). Actual portaveu del grup i número u a les municipals del 2023. Lluís és diplomada en Gestió i Administració Pública i llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració. Té diversos postgraus i un màster en Govern Local. Ha estat coordinadora del Grup municipal i consellera municipal del Districte I del 2003 al 2015, any en què va entrar a l’Ajuntament com a regidora. Ha estat presidenta comarcal i membre del Comitè Executiu Nacional de la JNC.
 
  • Cs: Isabel Martínez (Terrassa, 1990). Llicenciada en Dret i Administració d'Empreses. És assessora jurídica del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament de Catalunya. Inscrita a Ciutadans des del 2017, va entrar al grup municipal de Cs Terrassa com a regidora en les eleccions municipals del 2019, ocupant-se dels temes de seguretat, drets socials, transparència i qualitat democràtica a la ciutat. És membre del Consell General del partit a nivell nacional, i a nivell autonòmic membre del Comitè Autonòmic de Catalunya i de la Secretaria de Programes.