Les eleccions al Parlament “migren” cap a l’era digital

Els candidats vallesans s’afanyen a posar en marxa les seves eines 2.0, tot i que alguns ja en són habituals. El debat és a twitter, xarxa on els ciutadans marquen la popularitat de candidats i partits. Les TIC són molt més que una eina de màrqueting

Publicat el 09 de novembre de 2010 a les 21:28
Obama va mostrar arreu del món la importància de la xarxa i les noves tecnologies per estar en contacte amb l’electorat potencial. I tot i que aquí ja fa temps que se senten les campanes de la revolució tecnològica, no es pot dir que els polítics autòctons hagin fet el canvi.

Entre els i les vallesanes que van a les llistes electorals per al 28 de novembre, són els partits més petits els qui aprofiten més les noves eines. Xavier Boix (núm. 14 per ICV) és el més actiu a les xarxes socials. Té un blog i participa a twitter, una eina que s’ha configurat com un tensiòmetre electoral a temps real. En canvi, Carme Labòria (núm. 26 pel PSC) reconeix que per a ella és una assignatura pendent. Tots coincideixen a valorar altament el poder de comunicació amb la ciutadania d’aquestes eines, tot i que, com remarca Labòria, “no s’arriba a tothom, només a un determinat segment que sovint oblida la gent gran”. Només Isaac Albert (núm. 24 per ERC) afirma que per a ell són útils per a la presa de decisions: “fem reunions online quan hi ha responsables que no són del territori. La veritat és que es divaga menys”.

Per a Josep Rull (núm. 16 per CiU), les xarxes permeten una comunicació intensa en les dues direccions, però és prudent pel que fa als continguts. “Et pot passar com al Tremosa”, recorda Rull, quan aquest va ser increpat per un comentari a Facebook en contra de Montilla.

Nadius digitals
Els que han començat amb força en aquest sentit són els Pirates de Catalunya, amb el vilacavallenc Kenneth Peiruza com a número 2. Pirata.cat neix amb la tecnologia sota el braç (Peiruza és informàtic), i per als seus membres la xarxa és una condició sine qua non per a la democràcia del futur. Fan assemblees cibernètiques periòdicament, tenen un canal de xat on tothom pot participar, i estan creant el “programa electoral” a través d’una plataforma al web. Per a Pirata.cat, internet no és només un lloc on establir contacte amb la ciutadania, sinó un lloc on els ciutadans poden participar activament en la presa de decisions, i la seva participació és directament vinculant.

Hashtags i
twits
A la xarxa social de microblogging Twitter s’hi està duent a terme un debat a temps real sobre la precampanya i el paper dels partits. Alguns partits han creat el seu hashtag (paraula clau) de campanya. Trobem #gentvalenta (ERC), #elcanvireal (PSC) o #començaelcanvi (CiU), i tothom pot informar o opinar sobre les novetats dels partits actius, vinculant tots els comentaris sobre un tema amb aquesta paraula clau. Destaquen en popularitat #28n (general per a les eleccions) i #votaindependencia, aglutinador de les opcions nacionalistes.

e-Administració
Una de les novetats més destacables del 28N serà, sens dubte, l’administració electrònica en alguns col·legis electorals. Aquesta iniciativa passarà de llarg al Vallès Occidental, però estarà present a Lleida, Vic o La Seu d’Urgell.

Es basarà en una targeta SD amb el cens electoral de cada mesa, i un sistema que permetrà el recompte ràpid i la transmissió de dades per via electrònica.

Per primera vegada, la tecnologia i les noves formes de comunicació surten del pla més estrictament relacional i permeten eficàcia, així com decisions vinculants.

Parlen els candidats
Josep Rull, candidat per CiU: “Sóc al facebook i ara reobriré el blog. És una bona eina però cal ser sintètic i vigilar el que es diu.”

Isaac Albert, candidat per ERC: “També utilitzo les xarxes socials “a la feina”. Les reunions on line et fan ser molt més resolutiu.”

Carme Labòria, candidata pel PSC: “Seré al facebook perquè m’obliguen. Està pendent, però m’agraden les TIC i no em fan por.”

Kenneth Peiruza, candidat per pirata.cat: “Érem actius a les xarxes socials i ara estem en unes llistes. No som marques creades ad hoc.”

Xavier Boix, candidat per ICV: “Tinc un bloc [La mà esquerra] i facebook, i participo en debats al twitter. És una bona manera de discutir.”

Eva Garcia, candidata pel PPC: “Estic enganxada al Facebook. Molta gent contacta per donar suport, però també per fer crítiques.”