Les reflexions inicials dels partits de Terrassa al primer ple

La sessió plenària s'ha iniciat amb un breu discurs de les set formacions municipals on s'han deixat clares les posicions sobre el cartipàs del govern de Terrassa

Publicat el 25 de juny de 2015 a les 16:39
Aquesta ha estat la valoració general de les formacions polítiques en el ple extraordinari i dels decrets dins de l'ordre del dia:

PP (Turmo)

El nou organigrama resulta decebedor i plantejat d'esquena a la realitat. S'ha perdut l'oportunitat d'aplicar mesures de reducció de la despesa i d'optimització de recursos. Si tots els grups de l'oposició som coherents amb els nostres programes polítics i discursos durant la campanya electoral, és indubtable que el canvi començarà avui amb la resolució de molts dels dictàmens que s'aprovaran en aquest ple. 

CUP (Sirvent)

En relació al cartipàs, ja diem que no ens agrada. Que ningú s'enganyi, no és que ens oposem sistemàticament a les polítiques del PSC o que sigui per la distància ideològica, sinó que el repartiment de les àrees de govern està desequilibrat amb només tres regidors que formen el pinyol, i que la renovació no hi és. Ens sorprèn que hi hagi una àrea que sigui assumida pel propi alcalde. I ens preguntem si això està condicionant a un govern de futur amb CiU. La presència de les dones està concentrada a l'àrea de drets social i serveis a les persones perpetuant el sistema patriarcal existent. Entenem que són un govern en minoria, però és possible assumir tot l'urbanisme de Terrassa, residus i medi ambient en una sola persona? I més quan hi han altres regidors amb una cartera molt menor.

C's (González)

Som una opció de govern i pensem que representem un canvi real que no és el que hem vist al cartipàs. No ens mou un sentiment de venjança ni una oposició anti PSC o anti Ballart però buscarem aliances allà on sigui possible, sigui a l'equip de govern com amb els grups de l'oposició. No hi ha un canvi significatiu en el cartipàs, al contrari, és negatiu ratificant els mateixos tics. El govern no és sospitós de res, hem posat el comptador a zero i mirarem les polítiques que a partir d'ara duran a terme. Ens fa la sensació però que l'equip de govern no és conscient que tenen 18 regidors a l'oposició i que ells només són 9. Volem donar un vot de confiança perquè confeccionin el millor equip que ells creuen convenient, sempre i quan es respecti l'opinió i es tingui en compte les nostres valoracions. Potser hem fet alguna concessió en aquest plenari però volem afavorir la governabilitat.

CiU (Sàmper)

El cartipàs és millorable, però hem de pensar entre tots un mecanisme per poder governar la ciutat. Els grups polítics no hem de dificultar la governabilitat. Hem de ser capaços de trobar un equilibri entre els interessos de partit i els interessos de la ciutat. Terrassa necessita un equip de bons gestors per donar la millor de les respostes als ciutadans i aquest ha de ser l'objectiu de tots els grups municipals. Queda molt bé dir que cal reduir l'estructura, però el problema de la nostra ciutat no gravita en l'estructura municipal de l'Ajuntament sinó en el deute, en com gestionar-lo... Respecte el cartipàs no posarem traves en l'acció de govern. Hem d'intentar fer una oposició constructiva pensant en el bé dels ciutadans.

ERC (Albert)

Creiem que haurem de negociar i parlar molt perquè la ciutat tiri endavant. I les bones intencions van bé però les formes han de ser el màxim de correctes. Per primera vegada, l'oposició té possibilitat de decidir no només de fiscalitzar. En l'organització municipal portem quatre anys perduts, havíem dissenyat en una nova àrea més flexible i àgil. Parlen de nova política i segueixen organitzant igual que fa cinc o deu anys. Necessitem compactar àrees, no entenem perquè neix una nova àrea. S'han de reestructurar serveis i passar-ho a programes. Necessitem el polític com a corretja de transmissió de l'Ajuntament amb la ciutadania. Perdrem més de quatre mesos quan és el bon moment per oficialitzar un pacte que tothom dóna per fet. El que estem fent avui d'aquí poc és probable que tot hagi canviat. Les seves paraules i intencions no tenen res a veure amb les seves accions.

Terrassa en Comú (Grau)

És un escenari de continuïtat respecte els protagonistes, els continguts, amb un cartipàs que no té un nou projecte. Ens sorprèn que l'alcalde assumeixi l'àrea de promoció econòmica perquè sembla que sigui a l'espera que CiU entri a govern. Demanem que les polítiques durant aquests mesos es facin perquè és una qüestió estratègica perquè seria una llàstima per la ciutat. El grup de TeC no vam ser el primer grup amb qui el PSC es va trobar i no hi va haver cap oferta per governar junts, volem que això quedi clar. L'objectiu de les primeres trobades va ser intentar bloquejar qualsevol escenari de canvi per això es van reunir amb els regidors de C's i CiU.

PSC (Vega)

Defineixen una estructura política que vol donar resposta als nous desafiaments des del realisme, rigor i responsabilitat política. Treballarem per un Ajuntament més participatiu i obert al diàleg i consens, amb els agents socials, institucions i entitats. Un govern compromès amb les persones. Els principals canvis són fruit d'un conjunt de prioritats que de ben segur compartim totes les forces: 

- crear feina. La implicació directe i personal del nostre alcalde és una mostra que aquest és un dels nostres objectius principals.
- preservar model de la societat del benestar. Això ho porta una dona i és un dels eixos de la política del PSC. Volem assegurar un mínim vital per a tots els egarencs (alimentació i habitatge). 
- Terrassa és la quarta ciutat de Catalunya en població i estem convençuts que cal reforçar el paper estratègic de la nostra ciutat per aprofitar el nostre potencial. Aquesta àrea ens permetrà construir estratègies comunes entre turisme, comerç, esports i cultura on la innovació i coneixement esdevinguin instruments de projecció.

Apostem per un Ajuntament que vagi més enllà de la transparència. Crearem una comissió informativa sobre les societats municipals per controlar la gestió d'aquestes per millorar la governança del hòlding municipals. Un altre dels canvis passa per una major descentralització dels serveis per enfortir els districtes, apropar-nos al territori perquè és allà on passen les coses, per això cal una xarxa entre serveis i territori. Desapareix l'àrea de presidència perquè entenem que cal separar la gestió política de la prestació dels serveis. Sabem que és un govern en minoria per això estem oberts a l'acord, però el govern de la ciutat també és responsabilitat dels grups de l'oposició i ara toca saber si es manifestarà de forma constructiva o posant pals a les rodes i fent propostes populistes i demagògiques.