
La reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres ha donat llum verda la proposta de reforma de la Llei de l'Avortament que ha presentat el responsable de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. D'aquesta manera, la norma més restrictiva des del 1985 avança en el seu camí cap a l'aprovació definitiva.
A Terrassa, la Plataforma pel Dret a l'Avortament s'ha concentrat davant de la seu del PP a la Rambla d'Ègara, a les set de la tarda.
La nova llei recull diverses modificacions importants. La primera és la supressió dels terminis per interrompre l'embaràs. La legislació actual preveu poder interrompre'l durant les primeres catorze setmanes, i fins a 22 en els casos de posar en risc la vida de la dona o de greus anomalies del fetus. A més, no s'estableix cap límit si es donen malformacions molt greus o incompatibles amb la vida.
Si s'aprova la reforma només es podrà avortar en el supòsit de violacions, i dins les dotze primeres setmanes i sempre que hi hagi una denúncia interposada. També es permetrà quan s'eviti “un greu perill per a la vida o la salut física o psíquica de l'embarassada” o, dins de les primeres 22 setmanes, quan hi hagi “greus tares psíquiques o físiques”.
Un altre aspecte polèmic que es modificarà serà el de l'avortament en el cas de les noies de 16 i 17 anys. Les joves ho hauran de fer sempre amb el consentiment dels pares, no com fins ara, que podien fer-ho als centres mèdics públics sense comunicar-ho als seus responsables.
Finalment, la llei de Gallardón preveu despenalitzar totalment el fet d'interrompre un embaràs. Fins ara, les dones que no complien els terminis havien de pagar multes econòmiques, quan ara no s'aplicarà cap sanció, ja que el ministre de Justícia considera que aquestes “no són mai culpables” sinó “víctimes” de l'avortament.