Navarro: «La independència no ens convé. No volem marxar d'Espanya»

El primer secretari del PSC reivindica "el dret a decidir de Catalunya, no el dret a l'autodeterminació", fruit "d'un referèndum legal i pactat" en la seva presentació com a candidat del PSC per al 25-N

Publicat el 28 de setembre de 2012 a les 18:45
Pere Navarro, durant l'acte de presentació de la candidatura a la presidència de la Generalitat Foto: C.B.

La fe cega en el federalisme, les crítiques a Mas i l'ambiguitat en el dret a decidir han dominat el discurs de Pere Navarro en la seva presentació oficial com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya en les eleccions del 25 de novembre.

En una Nova Jazz Cava atapeïda de periodistes, càmeres, companys de l'equip de govern i simpatitzants, i sota el lema 'Avancem sense trencar', el primer secretari dels socialistes catalans ha començat amb una breu referència a Terrassa, "una ciutat del diàleg i del pacte que ha estat capdavantera en educació, accessibilitat, medi ambient, polítiques d'igualtat de gènere, joventut, urbanisme, comerç i participació ciutadana", un municipi "pioner en polítiques de mediació en casos d'hipoteca i desnonament i la ciutat més olímpica del món".

Després de recitar el llistat d'excel·lències, s'ha cenyit a un guió de vuit pàgines per tractar a fons l'actualitat nacional. Ha repartit a tort i a dret, amb dards a Mas, "gràcies a la feina del qual els catalans hem estat al laboratori de proves de les retallades per a Rajoy". Segons Navarro, en gairebé dos anys, el president de la Generalitat "ha deixat una Catalunya trencada i un país de dues velocitats i ha evidenciat un triple fracàs: l'econòmic, el social i el patriòtic". A més, "ha governat per a uns quants, amb una aposta clara i contundent per auna política de dretes pura i dura que ignora i trepitja la classe mitjana i treballadora".

Dret a decidir, no dret a l'autodeterminació
Pel que fa a la transició nacional del líder convergent, Navarro admet que no es vol "resignar a creure que hi ha una majoria social per a la independència que s'ha volgut construir en pocs mesos ni em resigno a acceptar aquest destí com inevitable".

El candidat socialista a la Generalitat ha avisat que "s'han acabat els eufemismes i els jocs amb el llenguatge" i a continuació ha introduït un matís confús. "Proposem l'esperit de pacte, i aquest pacte ha d'incorporar el dret a decidir del poble de Catalunya, no el dret a l'autodeterminació. Per això defensem un referèndum legal i pactat per conèixer la voluntat del poble català, amb una pregunta clara sobre l'estatus de Catalunya".

Però les intencions són diàfanes: "Nosaltres no volem marxar d'Espanya sinó pactar una nova relació, volem el màxim d'autogovern de Catalunya però en el marc d'una Espanya i Europa federals i no deixar-nos endur per una aventura de final incert que generi noves frustracions al poble català. La independència no ens convè".

Així doncs, Navarro s'ha postulat com una alternativa "real i atractiva al nacionalisme irresponsable i conservador de Convergència i Unió i a la dreta immobilista i recentralitzadora del PP". Per aquest motiu, el seu projecte suposa la "tercera via, la federal, la de la responsabilitat, la del diàleg i el pacte, la catalana i catalanista, la via majoritària si la sabem explicar".

L'hora de "les arribades"
Respecte a la possibilitat de deixar l'alcaldia de Terrassa, ha exhibit sentit de l'humor. "Tinc el dret a decidir si continuo en aquest càrrec". Ha substituït el famós "ara no toca" de Pujol pel "ara és l'hora de les arribades" i ha admès que el rumor de la seva dimissió havia causat enrenou i malestar a alguns companys de l'equip de govern.