Navarro: «Sí que podem sortir de la crisi»

L'alcalde de Terrassa demana un nou pacte de ciutat i l'elaboració d'un pla estratègic consensuat que marqui les línies de futur i contribueixi a superar la situació actual

Publicat el 18 de juliol de 2012 a les 20:53
Pere Navarro i al seu costat Jordi Ballart Foto: Joan Manel Oller

"Sí que podem sortir de la crisi". L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ho té molt clar i confia en el potencial de la ciutat per fer front als moments actuals que es viuen. La primera autoritat municipal ha pronunciat aquest dimecres la conferència “Podem sortir de la crisi? La nostra ciutat, un motor de futur”, a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa. Navarro ha fet una anàlisi de la situació a dia d’avui de la ciutat i del país, marcada per l’actual context de crisi mundial, i dels recursos i potencialitats del municipi.
 
L’alcalde ha abordat els principals reptes de futur i ha presentat també una sèrie de línies mestres i compromisos per tornar a crear riquesa i ocupació i preservar el benestar.

Pere Navarro ha demanat un nou pacte de ciutat i l'elaboració d'un pla estratègic sobre el que fonamentar l'evolució de les properes dècades, de la mateixa manera que es va fer amb el de 1991. La voluntat de l’alcalde és posar en marxa un procés de reflexió, diàleg i planificació estratègica del futur de la ciutat de Terrassa a mig termini, entre el 2013 i el 2020, i que aquest impliqui a tota la ciutat i compti també amb la  col·laboració de persones i entitats de fora de la ciutat. Pere Navarro ha explicat que vol convocar la primera reunió al setembre per a començar a establir la dinàmica del procés participatiu, el calendari de treball, la metodologia i els grups de diàleg i de treball. L’alcalde vol que aquest sigui un procés obert, participatiu i estimulant per a la ciutadania. L’objectiu és enllestir el pla en un any.

L’alcalde ha fet una crida a totes les persones, entitats i empreses a treballar pel futur amb determinació i optimisme: "Avui en que tot sembla tan fosc, en què han canviat tant els escenaris, en que estem en un moment probablement de depressió col·lectiva i de falta d’esperances, avui més que mai hem de mirar a l’horitzó". A més, ha evocat alguns fets històrics que es commemoren enguany, com ara el primer partit d’hoquei, fa cent anys, la riuada del 62, o els jocs olímpics del 92, i ha dit: "Són fets que es defineixen amb paraules i expressions com fortalesa, solidaritat, treball en equip, visió de futur, convivència, llibertat, innovació, compromís, ambició, o esforç" i ha invocat aquests valors i qualitats per a fer possible la construcció del futur: "El que demano és que aquestes paraules ens guiïn en la nostra feina quotidiana i a l’hora de fer aquest nou pla, aquest nou horitzó per a la ciutat".

També ha demanat reinventar caixes estalvi, per a tenir unes entitats financeres amb els valors dels seus origens, per ajudar la societat i sense ánim de lucre.

Navarro ha esmentat també diferents propostes que poden ajudar a sortir de la crisi, entre les quals hi ha recuperar la idea de les Zones d’Urgent Reindustrialització vigent als anys 80, que establia una sèrie de territoris d’interès econòmic prioritari. L’alcalde ha defensat que Terrassa s’inclogui entre aquestes zones perquè, ha dit, "cal fer una discriminació positiva cap als territoris amb capacitat d’impulsar l’economia productiva, i no l’especulativa".

La tradició de la conferència anual de l’Alcalde es va iniciar el 2008 i només s’ha deixat de fer l’any 2011, amb motiu de la celebració de les Eleccions Municipals. La primera es va fer a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica, la de 2009 va tenir com a escenari el Vapor Universitari i la de 2010 va ser a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa.
 
A la conferència hi han assistit representants de les entitats i associacions veïnals, econòmiques, culturals, esportives, cíviques i de la societat civil en general.