Pepe Ruiz s'endú el Premi Gorra Frígia

Els ciutadans han pogut escollir als premiats mitjançant correu electrònic o ordinari

Publicat el 16 d’abril de 2010 a les 20:10
Pepe Ruiz ha guanyat aquest dijous a la nit el Premi Gorra Frígia, i Endesa, S.A. el de Guillotina. El veredicte ho ha donat a conèixer en el transcurs del pica-pica de la 'Nit de la República', organitzat per la Secció Local d'Esquerra Republicana. La celebració s'ha fet un dia després del 79è aniversari de la proclamació de la República.

El Premi Gorra Frígia s'atorga a persones o entitats que durant l'any s'han diferenciat pel seu treball i compromís en defensa d'una sèrie de valors, els republicans, formats per la llibertat, la solidaritat, la democràcia, la defensa de la justícia social i la catalanitat. Per això, enguany la rebut Pepe Ruiz pels mèrits a l'exercici de la professionalitat activa solidària amb l'associació del qual n'és president: 'Veu pròpia', creat el 2002 a Barcelona i el 2006 a la nostra ciutat. Aquesta entitat fa campanya a favor del català i ajuda a nouvinguts a que aprenguin l'idioma.

Ruiz, conegut com 'el maestro', amb l'entrega del guardó ha dit: “M'heu fet emocionar”, referint-se a alguns amics seus que han parlat sobre ell i la seva trajectòria professional. Ha afegit que ell creu que “he fet el que havia de fer. I he tingut la sort de trobar-me amb un grup de persones amb qui he estat molt bé”. Pepe Ruiz ha pogut escoltar molt bones paraules en boca dels seus amics que el definien, entre d'altres qualitats, com a una persona que sempre pensa en els altres, que sempre ha estat al costat dels pobres i una persona que ha fet estimar Catalunya.

El premi menys desitjat pels candidats és el de Guillotina, perquè es dóna a persones o entitats que han destacat per tot el contrari. La guanyadora ha estat Endesa, i el jurat va enviar una carta al seu director per fer-li saber que se l'emportava per la seva tasca deficient enfront la nevada. Com era d'esperar, cap representant de la companyia ha anat a recollir el premi. A l'acte havia d'assistir-hi Joan Puigcercós, però finalment no ha estat possible.


Reclam a la República

Esquerra Unida i Alternativa, per celebrar el 14 d'abril del 1931, demana que s'anul·li la sentència de pena de mort del poeta Miguel Hernández, nascut el 1910, que va patri “un dels crims del feixisme al nostre estat”, han enunciat. Hernández va ser condemnat a mort "pel seus ideals de llibertat i cultura de la Segona República Espanyola" i per, segons EUiA, “convertir la seva poesia en una arma revolucionària”. Va passar per diverses presons fins caure malalt, malaltia que el va dur cap a la mort, el 1942, al reformatori d'adults d'Alacant. Per altra banda, aquest partit polític també vol demanar un nou procés constituent republicà per, han dit, “defensar la memòria i els valors de la república dels treballadors i treballadores, i de la pau” i “denunciar i combatre amb força les diverses accions que pretenen denigrar la realitat del que va ser la II República Espanyola”. Pretenen construir la Tercera República Espanyola. Volen fer arribar la iniciativa a Les Corts Generals, a les Comunitats Autònomes i als Ajuntaments, a més de a la Unió Europea i a la Comunitat Internacional perquè ho reconeguin.