
En el proper Ple de l’Ajuntament de Terrassa, que se celebrarà el dijous 30 de maig, el Grup Municipal Socialista demanarà la continuïtat del finançament de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència (LAPAD), un text que reconeixia el dret subjectiu i universal de cura a les persones que es trobaven en situació de dependència per motius d’edat o de discapacitat. Aquesta llei, aprovada l’any 2006, juntament amb la llei catalana de Serveis Socials del 2007, va suposar la creació del Sistema Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència, que ha atès a més de 161.213 persones a Catalunya.
"Davant aquesta situació de desmantellament, el PSC terrassenc exigeix al Govern central que mantingui, i si s’escau incrementi, l’aportació pressupostària d’atenció a les persones en situació de dependència". "Aquest no només és i ha de seguir sent un servei bàsic, subjectiu i universal de la cartera dels serveis socials municipals –referma lan regidora Josefina Soler- sinó que a més s’ha demostrat que és un sector que genera ocupació de qualitat i no deslocalitzable". La despesa de la llei de dependència té un retorn econòmic en impostos i cotitzacions d’un 20%.
Segons el psc, des de l’arribada del PP al Govern, l’atenció a les persones amb dependència ha patit importants retallades, "com les recentment anunciades al Programa Nacional de Reformes 2013 que escurcen 1.108 milions d’euros per l’atenció a la dependència". Josefina Soler, secretària de Salut de la Federació PSC Vallès Oest, considera que "la crisi econòmica serveix a CiU i al PP com a excusa per dur a terme el desmantellament d’un servei de responsabilitat pública i de qualitat". Soler rebutja les retallades que impacten en la qualitat de vida de les persones: "S’està atacant a la gent més vulnerable i que més està patint les conseqüències d’una política d’austeritat i retallades que divideix la societat i els condueix a la pobresa, l’exclusió social i la desesperació: persones grans, dones cuidadores i persones amb pensions més baixes".
La resolució que els socialistes presentaran al proper Ple també exigeix al Govern de la Generalitat que, dins les seves competències, no paralitzi el sistema d’atenció a la dependència. Des d’aquest punt de vista, el PSC reclama que la Generalitat executi les bestretes compromeses en el contracte programa vigent i que impulsi accions compensatòries urgents perquè les entitats socials i les administracions locals puguin garantir l’atenció a les persones dependents.
Josefina Soler conclou que "la paràlisi de la Llei de la Dependència a mans del Govern de CiU i ara el seu desmantellament per part del Govern del PP deixa a moltes persones sense drets i a la gent gran sense prestacions ni serveis". Com a conseqüència de tot plegat –afirma Josefina Soler- “les polítiques socials i de dependència deixaran de ser el quart pilar del benestar per esdevenir una política caritativa més que incrementarà les desigualtats socials i generarà més desesperació i sensació de desemparament als milers de ciutadans afectats”.