PSC i ICV-EUiA: més a prop del pacte

Les dues formacions han presentat un document d'intencions on s'estableixen les línies estratègiques a seguir en els propers quatre anys, d'obligat compliment per ambdues parts per tal d'arribar a un acord

Publicat el 03 de juny de 2011 a les 20:02
Declaració de Terrassa per una aprovació cívica de la política és el document que han presentat aquest matí el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i que es configura com una declaració d'intencions per part d'aquestes forces polítiques per tal de fer possible un pacte de govern estable en aquesta ciutat vallesana.

El número u del PSC a Terrassa i alcalde en funcions, Pere Navarro, i el cap de llista i tinent alcalde, també en funcions, Manel Pérez, han estat els encarregats de signar el document, que no és altra cosa “que un anàlisi de la situació actual de la nostra ciutat, així com aquelles línies estratègiques a seguir en els propers quatre anys, a les quals tant el PSC i ICV-EUiA s'han de comprometre per tal que es pugui materialitzar aquest acord de govern”.

Pérez ha explicat que la ciutat de Terrassa es troba en aquests moments en una situació de crisi “multidisciplinar” que “va molt més enllà de l'econòmica. S'està produint un distanciament entre la societat i la política, en part, pel foment d'un sentir antipolític, en alguns casos, interessat. A tot això se li ha d'afegir el fet que alguns que ens volen fer creure que davant de la crisi, l'única solució són les retallades”. Segons Pérez, aquesta “'superposició de crisis' ens preocupa enormement perquè pot portar a una regressió de la democràcia, a la fractura social i a l'aparició dels populismes.”

Davant d'aquesta realitat, en el document, els socialistes i ICV-EUiA incideixen en l'aprofundiment de cinc línies estratègiques, per tal de fer viable el pacte, encaminades a “restablir la confiança dels ciutadans en la política; a establir les bases per promoure un canvi de model productiu; a donar respostes urgents a la crisi social i residencial; a la defensa dels drets socials i públics; a promoure la sostenibilitat, i a aconseguir els recursos per tal de portar-ho a terme.

En aquest sentit, Pere Navarro ha manifestat que un dels principals objectius del futur govern de Terrassa haurà de ser “defensar la bona política i allò que és públic, perquè és a través d'aquests dos principis que es poden garantir els drets de les persones”, i lluitar per tal que "els serveis bàsics no es retallin”.

També ha afirmat que, tal i com va anunciar ell mateix en la campanya electoral, si finalment tornava a ser alcalde “una de les primeres coses que farem serà convocar una trobada amb les entitats financeres de la ciutat i de la comarca per tal de mirar de trobar solucions a la situació que estan vivint famílies de la ciutat, a punt de perdre casa seva per no poder pagar la hipoteca”. En aquesta línia, Navarro i Pérez han recordat que en l'anterior mandat el govern tripartit terrassenc conformat pel PSC, ICV-EUiA i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ja va mantenir una primera reunió amb les entitats financeres del territori amb aquest propòsit.

Tant l'un com l'altre han expressat, també, la voluntat que abans del dia 11 de juny ja hi pugui haver un pacte entre les dues forces polítiques, “tot i que si això no és encara possible, tampoc passarà res. No ens volem marcar un calendari molt estricte”.

Sigui com sigui, però, Manel Pérez ha reiterat que la coalició que representa no recolzarà “ni per activa ni per passiva, cap força de dretes de la ciutat”, ni possibilitarà que puguin arribar a governar i que, per tant, el proper dia 11 de juny donarà suport a “la candidatura del PSC” per tal que Pere Navarro sigui escollit de nou alcalde.