Suport terrassenc a la consulta sobre la sobirania

Publicat el 27 de març de 2013 a les 21:00
El ple de març va canviar de dia i hora a causa de la Setmana Santa Foto: Arxiu

Sense sorpreses. Tal i com era d'esperar, el ple municipal ordinari del mes de març a Terrassa ha aprovat per àmplia majoria (més del 80% dels regidors) la proposta de resolució presentada pel grup municipal de CiU sobre donar suport a la celebració d'una consulta a la ciutadania catalana per decidir el seu futur. La moció ha obtingut els vots afirmatius a més dels nacionalistes de tot l'equip de govern que han volgut deixar clar que no es debatia "si s'està a favor de la independència o del sobiranisme, sinó del dret a decidir" del poble català.

Ha estat doncs una proposta consensuada "a favor de la democràcia i del benestar de la població", en paraules del portaveu de CiU, Josep Rull. Per ICV han volgut subratllar que la moció aposta pel "diàleg amb el govern espanyol, però estem reivindicant un dret democràtic, que el poble pugui opinar". Des del PSC de forma vehement han explicat que els socialistes votarien que no a la independència, que "defensem la legalitat i que en aquesta moció no estem parlant sobre el sobiranisme sinó sobre la sobirania del poble, no es tracta de fer curses de catalanitat sinó més aviat de democràcia". Per la seva banda, com era d'esperar, el PP hi ha votat en contra després de reiterar que la moció feia referència a un àmbit "no competencial" i de caràcter "supramunicipal" i que "nosaltres votarem a favor de respectar la llei i l'ordenament jurídic, la sobirania recau en el poble espanyol, i defensem un model territorial basat en autonomies, en una Catalunya plural i dins d'Espanya".

En el ple municipal també s'ha aprovat una proposta en defensa del model de comerç propi a Catalunya i de suport a la proposició de llei d'horaris comercials; una proposta a favor de la prevenció de residus, de la reivindicació del sistema de devolució, dipòsit i retorn, i de la reclamació a Ecoembes d'un preu just per retribuir les recollides selectives dels ens locals; i també una proposta de denúncia dels impagaments de la despesa farmacèutica.

Així mateix, en la sessió plenària hi ha intervingutr l'Associació de Terrassa per la III República, en relació als que van lluitar per la proclamació de la II República, i per demanar la retirada dels símbols feixistes de la ciutat. Abans de passar als precs i preguntes i de finalitzar el ple, tots els regidors de l'Ajuntament de Terrassa han realitzat un minut de silenci com a acte de condemna i de rebuig a la violència masclista.