TeC insta les administracions a posar-se al servei dels afectats per les clàusules sòl

El grup municipal de Terrassa en Comú portarà al ple una proposta que pretén que l'Ajuntament assessori als afectats i que els governs catalans i espanyols vetllin pels seus interessos

Redacció
24 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:43h
El grup municipal de Terrassa en Comú portarà al ple municipal d'aquest dijous la polèmica de les clàusules sòl. Els comuns egarencs s'han mostrat crítics amb la normativa aprovada divendres pel govern espanyol per regular les devolucions dels cobraments abusius. Per aquest motiu, instaran les diferents administracions a implicar-se per garantir els drets dels afectats per les clàusules sòl.

"Aquest Decret no elimina les clàusules sòl dels contractes dels préstecs hipotecaris, ni estableix un mecanisme general de devolució automàtica de les quantitats defraudades de forma directa", lamenten des de Terrassa en Comú. Creuen que la negociació individualitzada de les entitats financeres amb els afectats és "un greu error" perquè "de nou afavoreix a la banca".

"No podem acceptar la lògica imposada pel Ministre d'Economia Luis de Guindos, ja que les clàusules abusives són una expressió de la vulneració sistemàtica del dret a l'habitatge i dels abusos i fraus perpetrats durant anys per les entitats financeres, amb la connivència o la indiferència dels diferents governs", asseguren en la justificació de la proposta de resolució, que també critica que no es prevegin sancions als bancs per obstaculitzar el procediment o oposar-se a la devolució dels imports cobrats indegudament.

Terrassa en Comú vol instar el govern espanyol a establir diàleg amb altres grups parlamentaris i organitzacions de consumidors i les plataformes d'afectats per la Hipoteca per aprovar un projecte de llei amb l'objectiu que les entitats financeres facin efectiu el compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea; és a dir, establir un marc legal molt més sòlid per garantir les devolucions. Entre d'altres mesures que TeC inclou en la proposta de resolució que es debatrà dijous, hi ha la d'instar al govern estatal i a la Generalitat a defensar els interessos dels afectats.

També es pretén que l'Ajuntament Terrassa ofereixi serveis gratuïts d'informació i assessorament "que garanteixin un assessorament objectiu i equitatiu en defensa dels drets de les persones afectades" i que s'organitzin sessions informatives. De la mateixa manera, es proposa una col·laboració entre l'Ajuntament i el Col·legi d'Advocats de Terrassa per garantir "la defensa jurídica dels afectats i que garanteixi la bona praxis dels seus col·legiats".