El seu president Xavier Ordeix, ha dit que hi ha hagut dos fets "que sobrepassen qualsevol lògica científica": l'ús, en el context del desmantellament de la Llei de Llengües per part de les Corts d'Aragó, de la denominació de Lapao, acrònim de “llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental” i l’aprovació, per part del Consell de Ministres del govern espanyol, de l’avantprojecte de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), altrament coneguda per “llei Wert”.
Des d’Òmnium Terrassa pensen que ambdues iniciativessegueixen únicament criteris políticsi partidistes i una voluntat clara de recentralització i adoctrinament.
Òmnium Terrassa demana a l’Ajuntament que treballi per promoure convenis de col·laboració per a l'agermanament lingüístic i cultural amb els municipis de parla catalana, i en especial amb els de la Franja de Ponent.
Manel Aguado, portaveu de l'equip de govern, ha fet una aferrissada defensa de la cultura i del paper d'Òmnium i de la societat civil en la construcció del país. L'equip de govern es compromet a atendre la petició. Aguado no ha tingut cap problema a parlar dels Països Catalans.
Manel Aguado, portaveu de l'equip de govern, ha fet una aferrissada defensa de la cultura i del paper d'Òmnium i de la societat civil en la construcció del país. L'equip de govern es compromet a atendre la petició. Aguado no ha tingut cap problema a parlar dels Països Catalans.
Intervenció
Òmnium Cultural, entitat fundada l’any 1961, treballa per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. En l’actualitat, i després d’anys de treball constant, Òmnium té la voluntat d’esdevenir el punt de trobada de la societat civil. Una casa comuna generadora d’idees i projectes que permetin afrontar els nous reptes que planteja una societat canviant i en constant
evolució: la Catalunya del segle XXI.
Òmnium organitza campanyes de sensibilització, reivindicació i resposta que refermen la realitat cultural i nacional de Catalunya. D’aquesta manera treballa a través de les diferents delegacions repartides pel territori per posar a l’abast de tothom la llengua i la cultura catalana amb programes i projectes dirigits, principalment, a la població nouvinguda. També ofereix servei jurídic i lingüístic gratuït als socis i suport a
l’educació mitjançant l’edició de materials per a mestres com la revista Escola Catalana.
D’altra banda impulsa iniciatives en els àmbits de la música i l’espectacle a més de finançar la publicació i difusió de treballs i estudis que permetin conèixer la realitat social catalana. I la delegació territorial d’Òmnium Terrassa no n’és cap excepció; al contrari. És ben conegut pel conjunt de terrassencs i terrassenques de les accions impulsades a la nostra ciutat, juntament amb altres entitats i partits terrassencs, a favor de la llengua; ja sigui per defensar el nostre model educatiu i lingüístic així com
per defensar la unitat de la nostra llengua.
Així doncs, des de la Junta local d’Òmnium hem decidit intervenir al Ple municipal per fer sentir la nostra veu en defensa de la llengua i per mostrar el nostre rebuig a qualsevol intent i acció de representants de la ciutadania a voler destruir un dels pilars de la nostra raó de ser: la llengua. Llengua, Cultura, País.
Darrerament, hi ha dos fets que sobrepassen qualsevol lògica científica: l’aprovació d’aquesta anomenada “llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental”, LAPAO a les Corts d’Aragó i l’aprovació, per part del Consell de Ministres del govern espanyol, de l’avantprojecte de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), altrament coneguda per “llei Wert”.
L’aprovació de la nova llei de llengües de l’Aragó és el darrer exemple d’una estratègia política del PP que té com a únic objectiu la desaparició del català. Sembla ben bé que al PP li molesta la diversitat i, des de Òmnium considerem una barbaritat cultural la negació d'una evidència com és el fet que a la Franja de Ponent s'hi parla català.
En aquest sentit, recordem que la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans va emetre un comunicat contra la normativa avisant que la confusió sobre el nom de les llengües, deliberada o no, és contrària al sentit comú i a la convenció científica, i impròpia de la pràctica legislativa democràtica, sigui autonòmica, estatal o internacional.