Terrassa, sense aportació del Fons de cooperació local

L'alcalde Jordi Ballart anuncia al·legacions i alerta que això suposarà deixar de percebre 750.112 euros que l'Ajuntament ja havia invertit en serveis municipals

Publicat el 09 de gener de 2014 a les 19:02
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha decidit presentar al·legacions a la distribució dels Fons de Cooperació Local de Catalunya, publicats el passat 27 de desembre, segons els quals l’Ajuntament de Terrassa serà un dels municipis catalans que no rebrà cap quantitat corresponent al 2013. Els ens locals afectats disposen d’un termini de 10 dies hàbils per fer les seves al·legacions. En xifres, això suposarà deixar de percebre 750.112 euros, que és el que estava contemplat per a l’any 2012 i que, hores d’ara, la Generalitat no ha liquidat ni fet efectiu.

Un fet considerat pel govern municipal d'"especialment greu" ja que l’Ajuntament ja havia pressupostat aquesta quantitat de cara al 2013 i invertit aquests diners. Els diners procedents dels Fons serveixen per finançar serveis municipals i, per tant, es tracta de despeses que l’Ajuntament ja ha hagut d’avançar per poder prestar aquests serveis bàsics. Amb aquesta acció, l’Ajuntament de Terrassa se suma a les crítiques i a la preocupació expressada per la Federació de Municipis de Catalunya davant la decisió de repercutir en els ens locals la disminució dels ingressos de la Generalitat de Catalunya, fruit del dèficit públic.

Segons la resolució publicada en el DOGC, la Generalitat argumenta que, atès el context econòmic, no es poden assumir les previsions manifestades en els escenaris pressupostaris dissenyats amb anterioritat i que redistribuirà la seva aportació als ajuntaments en base a la seva participació en els ingressos de l’Estat (PIE). Així, els municipis on l’increment en concepte de la PIE superi l’import dels Fons de Cooperació Local 2012, no percebran cap import en concepte de FCLC per a l’any 2013. L’alcalde de Terrassa creu que aquesta decisió "constata la manca de sensibilitat i de coneixement de la realitat del territori per part de la Generalitat, ja que no s’ha tingut en compte l’extraordinari esforç que fem des dels ajuntaments per poder prestar serveis essencials per a les persones que viuen i treballen a la ciutat". 

Possibles accions judicials
A més, Ballart considera "inadmissible que s’hagi tirat endavant aquesta resolució en un moment tan crític també pressupostàriament per als ens locals, que acabem rebent les conseqüències del que no assumeixen les altres administracions". Independentment de les al·legacions, l’Ajuntament de Terrassa no descarta possibles accions judicials, ja que es pot presentar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar de la data de la publicació en el DOGC de l’esmentada resolució.

El mes d’abril de 2012, l’alcalde de Terrassa ja va fer arribar la seva disconformitat al govern català pels "greus perjudicis" que l’aplicació de la distribució dels Fons de Cooperació Locals suposava per a l’Ajuntament de la ciutat, en una carta a Ortega, que encara no ha tingut resposta. En aquell moment, Ballart ja va expressar la seva disconformitat, entre altres aspectes, amb la distribució dels Fons tenint en compte només la xifra oficial de població dels respectius padrons municipals d’habitants, així com amb la reducció d’aquests ingressos el 2012 a Terrassa, molt superior respecte d’altres municipis. La xifra del 2012 ja va patir una retallada de 340.000 euros respecte a la percebuda l’any 2011, penalitzant de manera marcada els municipis de més de 80.000 habitants.

D’aquesta manera, el criteri que ha fixat la Generalitat de manera unilateral implica que la majoria d’ajuntaments queden fora dels Fons de Cooperació Local, ja que la majoria van tenir increments importants de la PIE (participació en els ingressos de l’Estat) l’any 2013, principalment els ajuntaments corresponents a poblacions mitjans i grans com és el cas de Terrassa.