
Juan Antonio Gallardo i Ángeles Peinado, protagonistes del Cara a Cara
Un compromís municipal
JUAN ANTONIO GALLARDO (regidor del PSC)
La transparència és un principi fonamental que, des de fa temps, impulsa l’acció política de l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Terrassa. Creiem fermament que l’accés a la informació, a les dades i als documents que genera la gestió municipal és un dret irrenunciable per part de la ciutadania, i la nostra obligació com a institució democràtica és oferir les màximes facilitats perquè aquesta informació estigui a l’abast de tothom. La transparència possibilita als ciutadans i ciutadanes conèixer millor com s’exerceixen les competències de les institucions públiques, la prestació dels serveis a la ciutadania i l'ús dels recursos públics, i estimula els governs a funcionar de manera més eficient.
L’aposta política per la transparència a l’Ajuntament té un dels seus exponents principals en el projecte Govern Obert, que inclou el portal de Transparència i el portal Open Data. La ciutadania pot saber què fa l’Ajuntament amb els diners públics, com es gestiona el pressupost, quines empreses contracta, què cobren els càrrecs electes i molts altres aspectes de la gestió municipal. Open Data posa a disposició d’empreses, entitats i particulars gran quantitat de dades de l’Ajuntament per tal que es reutilitzin en benefici de la societat, la generació de nous serveis i la creació de riquesa i llocs de treball.
Aquest compromís municipal per ser més transparents i més pròxims a la ciutadania s’ha traduït també en un esforç continuat per oferir uns canals de comunicació públics de qualitat, plurals i rigorosos. A través dels mitjans de comunicació municipals, del web municipal o de les xarxes socials, l’Ajuntament compleix estrictament amb una de les seves principals obligacions: informar i donar compte a la societat de la seva gestió.
La nostra voluntat és continuar obrint les portes i finestres de l'administració perquè la ciutadania tingui accés a una informació que és seva. Aquest nivell d’autoexigència ha estat reconegut per diversos organismes i institucions. Fa anys que l’Ajuntament apareix en els primers llocs de les llistes de transparència de les administracions públiques. Les darreres avaluacions que l’organització internacional no governamental Transparency International (TI) publica després d’analitzar i avaluar els 110 Ajuntaments més grans de l’Estat espanyol ens atorguen una qualificació en la franja d’excel·lència.
La UAB ha distingit el web municipal amb el segell Infoparticip@ per la seva transparència i la qualitat de la comunicació pública. El projecte Govern Obert va obtenir el premi com a referent en transparència en administració pública en el IV Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat (CNIS 2014). En la mateixa línia, l’Ajuntament s’ha sumat al Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública impulsat per la UAB com a mostra de compromís amb un seguit de valors com ara la transparència, la veracitat i la pluralitat.
Però volem anar més enllà. En l’actualitat estem treballant en el desenvolupament d’un nou web municipal més accessible, que farà la recerca d’informació sigui més fàcil i intuïtiva i, per tant, més propera i útil per a tothom. Reprendrem, a més, els treballs per a l’elaboració del Codi Ètic i de Bon Govern.
Estem convençuts que el reconeixement i la garantia del dret de tothom a accedir a la informació pública és una pràctica dels bons governs i de les societats democràtiques avançades. La ciutadania ha de conèixer amb la màxima claredat com actuen els poders públics per poder exercir un millor control, detectar els mals funcionaments i contribuir a millorar la qualitat de la gestió. Transparència i accés a la informació contribueixen a la formació d’una opinió pública lliure, estimulen la participació ciutadana i enforteixen els mecanismes i vies tradicionals de participació política. Continuarem treballant amb el convenciment que un govern municipal transparent és un govern que genera confiança i que ofereix un millor servei a la societat.
La irònica "transparència"
ÁNGELES PEINADO (regidora del PP)
El principi de transparència de l'administració pública ha de constituir un dels principis vertebradors de la gestió pública, a més del fet que és una eina bàsica per apropar l’administració a la ciutadania. Si es vol una societat crítica, exigent i participativa, la informació es mostra com a imprescindible perquè es pugui formar un criteri i perquè, en conseqüència, prengui decisions lliures i responsables.
En aquest mandat municipal, fins a quatre ocasions el Grup Municipal del Partit Popular Català de Terrassa (GMPPC) ha presentat propostes de resolució al Ple de l'Ajuntament demanant mesures que aprofundissin en el principi de transparència, i totes van ser rebutjades, menys una (que va ser transaccionada).
En el Ple municipal del mes de juny del 2012, aquest Grup municipal va presentar una proposta, que finalment va ser transaccionada amb l’equip de govern, en la qual es va assumir el compromís de treballar per a la millora de l’accessibilitat en la navegació intuïtiva del web municipal, a fi que fos encara més fàcil per als ciutadans obtenir les informacions que conté la pàgina web. Han transcorregut dos anys i el web municipal segueix sent tan poc intuïtiu i navegable com era aleshores.
El mes de setembre del 2012, el Grup del PPC va plantejar una altra Proposta de Resolució sol·licitant que, a la pàgina web municipal s'hi publiqués una llista amb tots els contractes, convenis, concessions i subvencions subscrits i atorgats per l’Ajuntament de Terrassa amb empreses, autònoms, professionals, associacions, organismes i entitats públiques o privades. Aquesta proposta va ser rebutjada.
El mes de març del 2013, el Grup del PPC va presentar una altra Proposta de Resolució, en la qual es demanava que s’elaborés un reglament de transparència i accés a la informació pública i bon govern. Aquesta proposta també va ser desestimada. Finalment, el mes de febrer del 2014 el GMPPC va presentar una proposta demanant la creació d’una comissió, d’àmbit municipal, per al seguiment, estudi i anàlisi de la implementació de les mesures i obligacions que es contemplen en la Llei 19/2013, relativa a la transparència, accés a la informació pública i bon govern.
El que pretenia el Grup del PPC amb aquesta proposta de resolució era obrir un fòrum, una comissió municipal, en què es pugui analitzar, debatre i esbrinar a quins mínims s’està referint la llei, a quins màxims es vol arribar i que acabi sent un pacte de ciutat per la transparència.
El Grup del PPC de Terrassa entén que el principi de transparència es basa en l’obligatorietat de l'administració en la publicació d'informació d'interès per al ciutadà i el dret d'aquest a sol·licitar i també a rebre la informació que consideri més oportuna. Per això, és imprescindible generar el marc legal oportú per tal que l’administració estigui obligada a complir aquest principi, i que no depengui únicament i exclusivament de la voluntat de l'administració. En aquest cas, de la voluntat de l'equip de govern del nostre Ajuntament.
Tanmateix, el que sí que ha quedat clar fins ara és que el Grup Municipal del PSC i el del GMPPC parteixen de dues posicions força diferents. La diferència és què pel Grup Municipal del PSC el principi de transparència és una voluntat lliure dels polítics, una concessió graciosa dels que estan en el poder. En canvi, pel Grup del PPC, el principi de transparència és un dret de la ciutadania i, per tal que la ciutadania pugui exercir aquest dret, necessitem un marc legal. Això sí, desprès el Partit Socialista s'omple la boca amb promeses de “radicalitat democràtica” en la seva gestió. Ves que no sigui cert aquell vell refrany castellà que diu: “Dime de lo que presumes, y te diré de lo que careces”...