El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) va aprofitar, dilluns 11 de gener, 262 dosis que els sobraven per vacunar pacients ingressats "per criteris de geriatria" i també persones externes de col·lectius de risc. Entre aquests s'hi troben persones d'edat avançada amb patologies cròniques i pacients ingressats de més de 65 anys. També personal sanitari que s'havia de vacunar dimarts 12 i dimecres 13 de gener i professionals jubilats "que poden ser cridats en qualsevol moment", afegeixen des del centre.
Segons explica a LaTorre la responsable de la campanya de vacunació del CST, Cristina Abadia, les dosis van sobrar després de canviar les xeringues per l'administració de la vacuna de Pfizer, modificació que permet fer sis injeccions amb cada vial, una més de les previstes. Aplicant el nou sistema ja durant el cap de setmana, l'Hospital de Terrassa es va trobar dilluns a la tarda amb un escreix d'injeccions disponibles el mateix dia a la tarda. Per això van avisar a mitja tarda i a "última hora", via SMS, tots els candidats per les dosis sobrants.
D'aquesta manera, un cop vaccinats 2.800 professionals del centre, l'objectiu era "no llençar ni una dosi", i es va aconseguir. Segons declara Abadia "una vacuna és una vida". Les dosis, que ja que no es podien tornar a congelar, caducaven aquella mateixa nit. Abadia, que és cap del servei de Salut Laboral del CST, assegura que "no s'hauria perdonat no esgotar totes les existències" i lamenta la polèmica d'una actuació "feta a consciència per salvar vides".
L'Ajuntament de Terrassa recolza l'actuació
Segons explica en declaracions a aquest mitjà la regidora de Salut, Mònica Polo "es va prendre una decisió ràpida en un moment de màxima pressió" i declara que "van plegar molt tard, amb un compromís exemplar, per aprofitar totes les dosis".
La mateixa Polo aplaudeix el que considera una "solució d'urgència" i mostra "tot el seu suport" al centre, assegurant que no té "cap dubte de la professionalitat i rigor del personal". En aquest sentit els dóna "les gràcies per no llençar-les" i refusa la polèmica recordant que les persones que van rebre la injecció "són de risc i compleixen els perfils de les pròximes fases de la campanya de vacunació".
Un professional del CST, durant la campanya de vacunació al centre. Foto: ACN / Albert Segura
Ciutadans demana explicacions al Consorci Sanitari de Terrassa
Un cop conegut el ball de números, el grup municipal de Ciutadans a Terrassa va demanar una reunió entre els responsables del centre sanitari afectat i els partits amb representació a l'Ajuntament de Terrassa. Segons el portaveu de la formació taronja, es tracta de "greus problemes de planificació", pel que és necessari que "es detalli com s'està duent a terme la campanya de vacunació a la ciutat" amb la intenció de "tranquil·litzar la ciutadania".
Sobre la trobada, que va tenir lloc aquest dimecres a la tarda, Mònica Polo assegura que s'hi va mantenir un "to cordial" entre totes les parts. A més, agraeix la "predisposició i transparència mostrada pels responsables de l'actuació", que van explicar el protocol als grups municipals. La regidora de Salut creu que "s'han resolt tots els dubtes" i remarca que "professionals tan ocupats pel context actual obtinguessin temps per donar explicacions".
La primera dosi de la vacuna, injectada a tots els professionals sanitaris de la ciutat
Tant el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) com l'Hospital Universitari MútuaTerrassa van començar el passat dijous el procés de vacunació de tots els seus treballadors. La previsió era subministrar el vaccí a tots els seus professionals, començant per aquells de serveis de risc, com ara Urgències UCI, plantes amb pacients de Covid-19 i geriatria. El procés es va allargar fins aquest dimarts, amb un ritme d'entre 400 i 500 vacunes per dia. A mitjans de febrer, s'injectarà la segona dosi.