Emmarcat en l'estratègia de l'Ajuntament de Terrassa per aconseguir a la ciutat l'objectiu de l'accessibilitat universal, el Ple Municipal del passat 29 de juny va aprovar les bases d’un programa d’ajuts per a l’execució d’obres d’accessibilitat a establiments comercials. La finalitat d’aquesta convocatòria és, segons recull el mateix text de les bases, "garantir el dret de tothom d’accedir a totes les activitats, eliminant les barreres arquitectòniques que hi dificulten l’accés, i a la vegada promocionar i facilitar al petit i mitjà comerç la millora dels seus establiments per tal que qualsevol persona pugui accedir-hi i ser-ne client potencial".
Els ajuts estan destinats a tots els establiments comercials, de restauració o de serveis de la ciutat, de menys de 150 m2, que facin obres per adaptar-se a la legislació vigent en matèria d’accessibilitat. Igualment, les bases aprovades pel Ple estableixen que "l’import de la subvenció no ultrapassarà del 50% del cost acreditat de l’obra, amb un màxim de 1.500€".
L’Ajuntament destinarà a aquesta convocatòria un total de 50.000 €, una quantitat que també marca el límit d’ajuts concedits. Cal tenir en compte, però, que el Reial Decret 1/2013, que aprovava la llei de drets de les persones amb discapacitat i d’inclusió social, estableix el 4 de desembre de 2017 com a límit per a que "els espais i les edificacions existents que siguin susceptibles d’ajustos raonables acompleixin l’accessibilitat". Tot i la proximitat d’aquesta data, els serveis municipals han constatat que el 65% dels establiments comercials no acompleixen la normativa vigent.
Garantir un dret, millorar el comerç
Aquestes limitacions afecten a un ampli col·lectiu ciutadà, que no pot accedir a aquests establiments per la manca d’accessibilitat i ha de marxar a comprar fora de Terrassa o a grans superfícies. L’objectiu d’aquests ajuts és garantir el dret de totes les persones a accedir a les activitats comercials, eliminant les barreres arquitectòniques que dificulten el seu accés, i, a la vegada, promocionar i facilitar al petit i mitjà comerç en la millora dels seus establiments. Tothom ha de poder triar la botiga on vol comprar pel que hi venen i no per si és l’única a la que hi pot accedir. Un comerç accessible és un comerç amb futur.
Aquesta és una vella reivindicació de les entitats que formen part de la Comissió d’Accessibilitat, i s’emmarca dins de les tasques impulsades pel desenvolupament del Pacte Terrassa per a l’Accessibilitat Universal, signat l’any 2012.
Ajudes econòmiques als comerços que vulguin millorar la seva accessibilitat
És un pas més de l'Ajuntament de Terrassa per aconseguir l'objectiu de l'accessibilitat universal
Ara a portada
Publicat el 05 de juliol de 2017 a les 14:56
Actualitzat el 05 de juliol de 2017 a les 15:16