El comitè executiu de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha fet una valoració de la nova Llei Estatal de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació d’Espanya aprovada pel Ple del Congrés dels Diputats el 20 de març de 2014.
La nova llei assenta el marc d’actuació de les institucions camerals i les reconeix com a entitats de representació, serveis empresarials i de promoció econòmica, especialment en els àmbits de l’impuls de la internacionalització, la millora de la competitivitat i el suport a l’emprenedoria, el desenvolupament de la formació i la implantació de la mediació i l’arbitratge.
El Comitè Executiu de la Cambra de Terrassa expressa la seva satisfacció per l’ampli consens obtingut en l’aprovació de la nova normativa per part de tots els grups parlamentaris, pel reconeixement públic de la capacitat de les institucions camerals de generar alt valor en el suport i enfortiment de l’activitat empresarial en tot el territori i per la solidesa i estabilitat que proporciona en el marc d’una nova etapa que es caracteritza per la necessitat d’incrementar i consolidar la competitivitat del teixit empresarial i la creació d’ocupació, especialment en un nou entorn derivat d’un període crític de l’economia espanyola.
En opinió del Comitè Executiu de la Cambra de Terrassa, les millores que incorpora la nova Llei Estatal de Cambres signifiquen un enriquiment en la seva funció i activitat, al mateix temps que es manifesta convençut que reafirma i reforça l’orientació estratègica desenvolupada per la pròpia Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa en els darrers anys que l’ha portat a definir i desenvolupar un model de gestió i de serveis empresarials integrals d’alt valor afegit en els àmbits que la nova normativa precisament defineix com a prioritaris.
Les novetats que incorpora la nova Llei Estatal de Cambres se centren sobretot en aspectes com la definició explícita de les seves funcions concretant quatre eixos estratègics: internacionalització, competitivitat i emprenedoria, formació i arbitratge i mediació.
La nova legislació manté que la finalitat de les Cambres és la representació, promoció i defensa dels interessos generals del col·lectiu empresarial, però també explicita la prestació de serveis com a finalitat última de les institucions camerals.
Les Cambres, que definiran i desenvoluparan la seva activitat de forma autònoma d’acord amb les característiques i necessitats pròpies del territori que representen, compartiran sinèrgies i reforçaran la seva activitat en xarxa per a les accions relacionades amb la internacionalització i el foment de la competitivitat a través del Pla Cameral d’Internacionalització i el Pla Cameral de Competitivitat per a les Pimes, respectivament. Al mateix temps, el nou marc jurídic consolida l’eliminació de la quota obligatòria a les empreses. Precisament, la Llei estableix que la sostenibilitat econòmica de les Cambres es basarà en un sistema d’ingressos provinents de la prestació de serveis propis, així com d’aportacions voluntàries d’empreses o entitats.
La Llei de Cambres manté la naturalesa de les entitats camerals com a corporacions de dret públic, el que significa el seu reconeixement com a institucions bàsiques i necessàries en el desenvolupament econòmic i empresarial del país. Les Comunitats Autònomes tenen un termini de fins el 31 de gener de 2015 per adaptar la seva normativa a la nova Llei Estatal de Cambres.
Cambra de Terrassa consolida el model de serveis empresarials
El comitè executiu reflexiona i valora la nova Llei aprovada pel Congrés dels Diputats
Ara a portada
Publicat el 08 d’abril de 2014 a les 13:19