Denunciat un cirurgià de Mútua Terrassa per presumpta estafa

El mateix metge té una altra denúncia en curs en què se l'acusa del mateix delicte | La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública denuncia el sistema público-privat de la sanitat

Publicat el 22 de gener de 2014 a les 13:20
Aznar i Pavía amb els dos denunciants, Cándida Flores i Francisco Villaran Foto: Lluïsa Tarrida

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública s'ha fet ressò aquest dimecres d'una nova denúncia interposada contra un cirurgià de Mútua Terrassa, Juan Luis Maestro de León. El metge ha estat portat als jutjats de Terrassa per un pressumpte delicte d'estafa i per un pressumpte delicte de lesions per imprudència.

Els fets es remunten el 2011, quan Cándida Flores va anar al metge de la Seguretat Social afirmant que tenia molt mal abdominal. Allà, segons explica, no li van donar cap solució i per això va decidir visitar-se a la policlínica Treton -clínica privada que utilitza les instal·lacions de Mútua Terrassa per realitzar proves i operacions-. Allà va conèixer León. El cirurgià, després de veure la ressonància magnètica que li havia encarregat fer-se li va dir que s'havia d'operar d'urgència perquè si no "em quedaria paralítica". En la denuncia presentada consta que va demanar a l'especialista que la posés en la llista d'espera del Servei Català de la Salut (CatSalut) i que la resposta del metge va ser que "només ho podia fer si era a través de la privada, perquè amb la seguretat social em podria passar sis o set anys en llista d'espera".

Així que la pacient va decidir operar-se i per fer-ho va haver de demanar un préstec de més de deu mil euros, que era el que li exigia León. El resultat de la intervenció quirúrgica no va ser bo perquè la seva rehabilitació no ha estat l'esperada i la seva mobilitat es molt reduïda. En l'exposició de la denúncia, Flores ha estat acompanyada pel seu advocat, José Aznar, de l'Associació El Defensor del Pacient (Adepa) que ha explicat que "el neurocirurgià ressenyat té plaça com a facultatiu del CatSalut a Mútua i que podria haver fet la mateixa operació que li va fer via Treton per la seguretat social".

L'advocat també afirma que la doble denúncia es deu al fet que l'operació no era "necessària" ja que la discopatia degenerativa de Flores "no és operable" tal i com el mateix cirurgià reconeix en els documents aportats per l'acusació. Així doncs, a Maestro de León se l'acusa d'haver facilitat una informació inadecuada a la pacient tant a l'hora d'explicar el diagnòstic com en no mencionar la possibilitat de fer-ho a través de la sanitat pública. I a més, en el cas del presumpte delicte de lesions per imprudència es justifica afirmant que "les possibilitats reals que tenia la pacient de quedar bé o millor del que estava eren escasses i per tant la millor solució hauria estat primer deixar-li clar i després renunciar a operar-la, però en cap cas enganyar-la com ho va fer".



"Transparència en les llistes d'espera"
Aquesta denúncia contra León s'afegeix a una altra que també té interposada als Jutjats de Terrassa. En aquesta ocasió, el denunciant és Francisco Villaran -també present en l'acte organitzat per la Plataforma- que l'acusa d'un delicte "d'estafa" ja que afirma que el cirurgià va "abusar de la seva autoritat per fer que paguessin per una intervenció que podria haber-se fet per la sanitat pública".

Des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública han aprofitat per carregar contra les retallades en sanitat i afirmar que la millor solució és "denunciar cas per cas, reclamant sense por i fent una xarxa de suport mutu entre usuaris i treballadors". El seu portaveu, Jaume Pavia, ha llegit un manifest en què es posava de relleu que "la Càndida ha sofert l'abús d'un cirurgià sense escrúpols" i denunciant "aquest sistema público-privat en la sanitat, present en tots els afers de corrupció destapats en la sanitat catalana". 
 
Per tot plegat des de l'entitat egarenca s'exigeix "transparència en les llistes d'espera però també en els comptes. I ho exigim perquè no es pot acceptar de cap manera que la Generalitat lliuri milions dels diners públics a entitats privades que ni són controlades ni sabem què fan amb els nostres diners". La Plataforma també ha criticat "el holding de Mútua Terrassa, que creix i es multiplica mentre la crisi només afecta als usuaris i treballadors". Demanen que els estaments públics, Ajuntament, Generalitat i Síndic, s'impliquin en aquests dos casos particulars i que esbrinin "si són casos aïllats o pel contrari són maneres de fer, que s'han generalitzat i institucionalitzat".