Dona sang a Terrassa i guanya un curs d'anglès

SALT idiomes promou les donacions de sang al setembre

Publicat el 14 de setembre de 2021 a les 10:27
Actualitzat el 14 de setembre de 2021 a les 11:34
Aquest mes de setembre el Banc de Sang de Mútua Terrassa ha engegat per 9è any consecutiu la campanya en col·laboració amb SALT idiomes. Amb l’objectiu d’impulsar la donació i coincidint amb l’inici escolar, l’acadèmia sorteja un curs d’anglès entre tots els donants que s’apropin a fer la seva donació de sang, plasma, plaquetes o llet materna.

Per fer-ho, cal reservar hora a la pàgina web del Banc de Sang. Els mesos de juliol i agost, més de 37.000 persones van donar sang i plasma (un 8% més que l’any passat), de les quals 1.885 ho van fer a Terrassa. Més de 100.000 pacients podran rebre sang gràcies a questes donacions.

Aquesta setmana, les reserves de sang són de 8 dies, quan el nivell òptim és de 10 a 12 dies. Per això, les donacions de setembre són de gran importància per recuperar i mantenir estable la reserva.

Des del Banc de Sang remarquen que enguany s’han acostat a un punt de donació un 10% més de joves en relació al 2020. L’arribada de donants nous és fonamental per assegurar el relleu generacional i l’estabilitat de les reserves.

També es recorda que la donació de sang és un acte imprescindible per garantir l’assistència sanitària en els hospitals. Una donació salva la vida a tres persones, ja que de cada bossa de sang surten tres components: els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes.

[h3]Utilització dels components de la sang[/h3]
El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. El plasma es fa servir per a prevenir o tractar hemorràgies, però també per a ajudar a persones sense defenses. A més, del plasma se n’extreuen algunes proteïnes que no es poden fabricar i que són vitals per a alguns malalts. La majoria de transfusions de plaquetes s’utilitzen per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Des que va començar el 2021 la demanda de sang als hospitals ha anat pujant. La transfusió ha arribat a augmentar fins un 15% en comparació amb anys anteriors. Això es deu a la recuperació de l’activitat hospitalària i de la reprogramació d’operacions no urgents que havien sigut ajornades per la pandèmia.