
En un acte celebrat ja a la nova seu del Consorci per a la Normalització lingüística de Terrassa i Rubí, Ferran Lozano, director del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Terrassa i Rubí, Marià Galí, president del Patronat de la Fundació Mina d’Aigües de Terrassa i de Mina, Aigües de Terrassa, amb l’assistència de l’escriptor i periodista Joan Manel Oller, autor d’obres com “Apunts per a una història de la premsa terrassenca”, “Fonts Naturals del terme de Terrassa”, i Coautor de “El modernisme a Terrassa” així com de les obres de la col·lecció Aigua Viva, coeditada per Fundació Mina i l’Ajuntament de Terrassa: “Les Torres d'aigua a Terrassa.” “Serveis d’aigua a Terrassa”, “Les Mines d’aigua a Terrassa” i “Fenòmens atmosfèrics a Terrassa”; i director del diari La Torre, han lliurat els diplomes a les persones immigrades que han realitzat el 16è curs de Català de grau Bàsic 3, que finança la Fundació Mina.
Marià Galí, en les seves paraules ha recordat la col·laboració en aquests cursos, que es remunta a 2006, i ha reflexionat per als assistents sobre un article de Francesc-Marc Álvaro en referència a la glossa que el poeta Enric Sòria va fer al cantant Raimón, destacant la importància i riquesa del català, alhora que constitueix la forma més factible per formalitzar la plena integració a la nostra comunitat.
Seguidament ha presentat Joan M. Oller, a qui ha agraït la seva desinteressada col·laboració. Oller, en la seva intervenció ha parlat de la seva infantessa i el record de la seva família en èpoques en que no es podia parlar en català, situació avui normalitzada. Ha fet un repàs pels diferents països o localitats on es parla en català i ha esperonat els assistents a seguir aprenent el català parlant-lo sempre, i sobretot llegir molt. També ha fet unes reflexions sobre el català que s’empra als mitjans de comunicació, que ha d’adequar-se als lectors sense menyscabar l’idioma.
Ferran Lozano, qui ha excusat l’assistència d’Amadeu Aguado, per la seva part ha destacat que ha estat el primer acte celebrat a les noves instal·lacions, també ha agraït als assistents la voluntat i l’esforç d’aprendre la nostra llengua, invitant-los a seguir més cursos i usar el català sense por doncs segur que qui l’escolti respectarà i agrairà el seu esforç. Amb aquests cursos, destinats a la població nouvinguda i d’una durada de 45 hores, s’acompleix un dels objectius comuns d’ambdues entitats, que és el de fomentar l’educació, principalment en l’aprenentatge del català.
Al llarg d’aquests ja 9 anys d’activitat, s’ha format aproximadament més de tres-centes cinquanta persones, havent-hi destinat Fundació Mina, un total aproximat de 48.200 euros. En aquest 16è curs, han participat alumnes procedents, entre d’altres, de Sud-Amèrica, Senegal, Marroc i Rússia. En acabar l’acte, Joan Manel Oller ha signat exemplars del llibre de la col·lecció Aigua Viva, amb el que habitualment s’obsequia als alumnes, “Fenòmens atmosfèrics a Terrassa” del qual La Fundació Mina té com a finalitat promoure i fomentar la millora de la qualitat de vida de les persones i del medi on habitem