El dret a veure

Sota aquest lema el proper 14 d'octubre se celebrarà una jornada per fomentar la prevenció de la ceguera

Publicat el 07 d’octubre de 2010 a les 16:54
Amb motiu del Dia Mundial de la Visió, que se celebra el proper 14 d'octubre, la Càtedra UNESCO de Salut Visual i Desenvolupament de la de la UPC, l’Escola Universitària d’Òptica i Optometria de Terrassa (EUOOT), el Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC, la Mútua de Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa han preparat un conjunt d'activitats relacionades amb el tema que tindran lloc a la ciutat aquell mateix dia. La jornada porta per lema El dret a veure.

L'EUOOT instal·larà una carpa a la plaça Vella en la qual tothom que ho vulgui podrà fer-se una revisió visual gratuïta que serà realitzada per estudiants dirigits per professorat. En aquesta carpa, Marc Boada, divulgador científic i presentador del programa de televisió Quequicom, dirigirà una taller per a nens i nenes d’educació primària. El taller és un circuit on els participants podran experimentar amb l’anatomia de l’ull, les il·lusions òptiques i el processament de la visió. Es realitzarà entre les 9.30h i les 11.30h al matí i entre les 15.15h i les 16.45h a la tarda. El contingut del taller inclou un conta contes, a càrrec de la Càtedra UNESCO de Salut Visual i Desenvolupament; revisió de la visió als nens i nenes; explicació de l’anatomia de l’ull a través de maquetes i altres materials didàctics; il·lusions òptiques; explicació de com el cervell processa la visió.

El mateix Marc Boada impartirà una conferència titulada Llum i visió a les 19h al Vapor Universitari. A més, la Càtedra UNESCO de Salut Visual i Desenvolupament ha editat un llibre infantil titulat L’arbre dels ulls i un CD amb jocs interactius relacionats amb la cura de la salut visual, que es repartiran entre els assistents. Per la seva part, l’EUOOT, l’únic centre universitari a Catalunya que forma òptics i optometristes, també ha organitzat una sèrie d’activitats dirigides a les escoles. A més, s’inaugurarà l’exposició retrospectiva de l'ONG Òptics pel Món per celebrar el seu 15è aniversari. De 12 a 14 hores, el centre Universitari de la Visió (CUV) obrirà les seves instal·lacions a totes les persones que vulguin revisar-se la vista.

El 80% de la ceguera és evitable
Amb la celebració del Dia Mundial de la Visió es pretén influir en els governs perquè destinin fons per prevenir la ceguera, sensibilitzar i educar la població mundial sobre la importància de la prevenció i de l’atenció adequada envers la salut visual, i que els problemes en aquest àmbit són problemes de salut pública. I és que, segons l’OMS, 314 milions de persones pateixen serioses dificultats de visió i 45 milions d’aquestes són cegues. Del total de persones cegues, el 90% viuen a països del Tercer Món. Segons l’OMS, dues terceres parts dels 45 milions de cecs són dones i nenes. La dada més punyent que aquesta organització de l’ONU difon és que el 80% de la ceguera es pot evitar. Degut a l’envelliment de la població i al creixement demogràfic, aquestes xifres s’hauran duplicat l’any 2020 si no s’hi posa remei.

Vision 2020: el dret a veure
Els organitzadors de la campanya centren els seus esforços a fer arribar el missatge de que aquesta situació és evitable i volen incidir en què tothom té dret a veure i tothom té dret a una atenció oftalmològica adequada, tal i com indica l’article 25 de la Declaració dels Drets Humans. Dos terceres parts dels casos de ceguera són ocasionats per condicions oculars prevenibles o curables. D’aquí que Vision 2020, una iniciativa global impulsada pel Consorci de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Internacional de Prevenció de la Ceguera (IAPB), consideri que la discapacitat visual te repercussions de gran abast que afecten tots els aspectes del desenvolupament social, humà i econòmic.