El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha expressat la voluntat “d’ampliar el perímetre” de seguretat a les universitats arran de l’atac informàtic que ha patit la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que des de fa dues setmanes té la xarxa universitària sota l’anàlisi de diversos experts. Seria “incorporar-se” a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, tal com “s’està fent en l’àmbit local”, ha puntualitzat.
Una proposta que va adreçada a més d'universitats, també a centres de recerca, tant públics com privats, “no tanquem la porta a cap organització”, ha matisat i ha afegit el vicepresident, “sense fer la competència al mercat, perquè no és la nostra funció”.
Es tracta d’una de les potes en aquesta matèria que l’executiu català vol emprendre, així com una “Ciberacademy amb un e-learning que faciliti continguts de seguretat informàtica”, encara que sigui no reglada i "comenci a caminar" el segon semestre de 2022", també una “política prioritària” de la ciberseguretat i la Intel·ligència Artificial en l’àmbit d’ensenyaments, ha afirmat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ha subratllat que “ha d’haver un increment de les línies pressupostàries per millorar les infraestructures” en aquest àmbit.
Geis ha dit que “el primer espai on començar a treballar” el suggeriment llançat pel Govern és el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), on s’hi apleguen tant públiques com privades. La voluntat, segons ha expressat Puigneró, és que es disposin “de més eines per defensar-se”.
[h3]Recuperació gradual en una setmana[/h3]
El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha garantit que “tot” es recuperarà, però no ha posat data definitiva, el que sí ha previst és que “a finals de la setmana vinent hi hagi l’accés als correus electrònics i Internet” i “en les setmanes posteriors, els sistemes corporatius”. Lafuente ha explicat que “s’aprofitarà per actualitzar tots els serveis”.
[noticiadiari]71/35448[/noticiadiari]
Ha destacat “l’esforç inhumà” que s’està fent i ha recalcat que “no s’ha demanat cap rescat” i no s’ha mullat si hi ha hagut sostracció de dades: “No n’han agafat però no ho sé”. En aquest sentit, Puigneró ha explicat que aquest “atac greu, no té voluntat com a principi el robatori sinó demanar un rescat” i el que s’ha fet és “encriptar-les” en comptes d’endur-se-les.
El Govern vol «ampliar el perímetre» de seguretat a les universitats arran de l’atac informàtic a la UAB
El rector espera que a finals de la setmana vinent es recuperi l’accés al correu i a Internet
ARA A PORTADA
Publicat el 20 d’octubre de 2021 a les 17:57