Terrassa té un gran patrimoni industrial, que ens fa ser referents a tot Catalunya per l’elevat valor i singularitat que representa. Un dels edificis més emblemàtics de la ciutat i icona del Modernisme és la Masia Freixa. L’edifici té una singularitat especial per les formes tan originals i arrodonides en la seva construcció. Es va edificar originàriament com una fàbrica de filatura, situada aleshores als afores de la ciutat, i posteriorment va experimentar diferents reformes per convertir-la en vivenda de la família Freixa.
Va ser adquirit per l’Ajuntament el 1958 i poc després va passar a ser l’Escola Municipal de Música, fins que va passar a unes noves dependències de nova construcció i, actualment, hi conviuen el Servei de Turisme i la Sindicatura de Greuges. Els que vivim i escoltem directament els comentaris dels molts visitants que passen per aquest espai som testimonis dels grans elogis que rep pel disseny tan espectacular de l’edifici i pel seu bon estat de conservació (tot i que caldria poder intervenir a la part superior per evitar-hi la degradació del pas del temps).
D’altra banda, l’edifici més important pel que fa llegat històric de la ciutat és l’antiga fàbrica tèxtil Aymerich, Amat i Jover, situada a la rambla d’Ègara, convertida des de fa anys en el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i que ens evoca el Modernisme de principis de segle XX. En aquest sentit, si parlem sobre la promoció exterior de la ciutat i especialment del turisme modernista, directament vinculat al patrimoni industrial modernista, no podem deixar de comentar l’important paper que representa per a la ciutat i de portes enfora la Fira Modernista. El mes de maig d’enguany en celebrarem la XII edició.
Gairebé ja està tot enllestit i preparat per oferir als visitants d’arreu les més de 300 activitats que s’hi organitzen a través de moltes entitats que treballen intensament perquè la Fira Modernista sigui, any rere any, un èxit. Des d’aquí, convido tothom que es vesteixi de modernista, perquè se’n senti protagonista i doni una singularitat especial a l’esdeveniment. La Fira té un gran valor en molts aspectes: ens descobreix com vivien fa aproximadament cent anys la burgesia catalana, els obrers a la fàbrica, les manifestacions al carrer, etc.
La Fira Modernista és un bon moment per incentivar les visites a molts d’aquests edificis singulars del patrimoni de la ciutat, ja que s’aprofita l’esdeveniment per dur-hi a terme alguna activitat teatralitzada o visita amb guia turístic, com per exemple, a la Casa Alegre de Sagrera, a l’antic Institut Industrial, a la Casa Bauman, etc. Cal també que els terrassencs i terrassenques ens sentim molt orgullosos del reclam turístic de la ciutat que podem oferir a través de la XATIC, la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, de la qual la mateixa Terrassa n'ocupa la presidència a través del nostre alcalde, Jordi Ballart. La Xarxa es va crear per potenciar i donar a conèixer les ciutats i pobles amb un passat industrial de diferents tipus: tèxtil, mines de carbó, de sal, adoberies de la pell, etc., amb la intenció que no es perdi aquest coneixement i posar-lo en valor.
Aquest patrimoni industrial tan present a la nostra ciutat i a d’altres poblacions catalanes, que durant molts anys va marcar la vida de tants i tants obrers i del conjunt de la societat, té avui un potencial turístic de primer ordre que és el que des de la XATIC es vol posar en valor. Quan falten pocs dies per a la nova edició de la Fira Modernista, només em resta animar tots els nostres conciutadans i conciutadanes a passejar-s’hi, a vestir-se d’època i a participar en les diferents activitats programades, per tal que el nom de la nostra ciutat, una vegada més, sigui motiu d’orgull a casa nostra i model on s’emmirallen altres poblacions de Catalunya.
Teresa Casals
Regidora de Turisme de Terrassa
El valor del patrimoni modernista de Terrassa
"Des d'aquí, convido tothom que es vesteixi de modernista, perquè se'n senti protagonista i doni una singularitat especial a l'esdeveniment. La Fira té un gran valor en molts aspectes", afirma Teresa Casals
Ara a portada
Publicat el 09 de maig de 2014 a les 07:04