Els Minyons de Terrassa seran l'emblema de Catalunya a Singapur

226 castellers viatgen la setmana que ve al sud-est asiàtic | Seran presents a la ITB Àsia, la fira professional de turisme més important del continent

Publicat el 14 d’octubre de 2016 a les 08:00
Actualitzat el 17 d’octubre de 2016 a les 12:29
Els castells, i més concretament els Minyons de Terrassa, seran els ambaixadors de Catalunya a l'ITB Àsia, la fira professional de turisme més important del continent asiàtic. 226 castellers de la colla egarenca faran cinc actuacions dins del que s'ha anomenat la Setmana Catalana a Singapur, que organitza l'Agència Catalana de Turisme.

Les exhibicions dels malves, que han presentat a la seu de la colla el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Terrassa, Amadeu Aguado, i el president dels Minyons, Cesc Poch, seran el principal atractiu d'una setmana que vol promocionar Catalunya entre els turistes de la regió Àsia-Pacífic. El conseller Baiget ha recordat que "prop d'un milió i mig de persones dels països propers a Singapur visiten Catalunya cada any", i ha dit que "els castells són una imatge potent que cada vegada atreu més gent" pels seus "valors universals".

El president de la colla, Cesc Poch, també s'ha referit a aquests valors, que, diu, "són una metàfora del país, però també de tota la humanitat: de les coses increïbles que podem fer si treballem junts". Els Minyons tindran un espai també a la fira, que compartiran amb l'Ajuntament de Terrassa, que hi desplaçarà el responsable de turisme, Jordi Garreta, i el regidor de Cultura, Jordi Flores. Allà, Terrassa també s'intentarà vendre "com a porta d'entrada a Barcelona i a Catalunya", amb una ruta sobre el modernisme terrassenc i la Minyons de Terrassa Experience com a principals atractius.
 

Jordi Baiget, Cesc Poch i Amadeu Aguado, a la roda de premsa de presentació del viatge Foto: Joaquim Albalate



Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Terrassa, Amadeu Aguado, ha dit que "si miréssim la ciutat des de quaranta anys enrere, no imaginaríem el tipus de ciutat i de turisme que tenim, que és un dels motors econòmics". Poch també ho ha mencionat, dient que "Terrassa, com a quarta ciutat de Catalunya i com a potència en moltes coses, ha de pujar la seva autoestima" amb la seva presència en esdeveniments com aquest.

Tant Baiget com Poch han destacat la dificultat de portar una colla castellera com els Minyons a Singapur, tant per la logística que representa com per la situació política del país. "Estem parlant d'un estat gairebé policial, amb unes eleccions que sempre guanya el mateix partit", ha dit Poch, "i hi ha diferències culturals i legals que fa que fer castells sigui complicat". El conseller també ha dit que "es necessiten molts permisos, especialment per la diferència entre cultures". Per exemple, les grans concentracions de gent es consideren manifestacions i estan prohibides, com també ho està gran part del contacte físic, tot i que esperen que amb els castells es faci una excepció.

Cinc actuacions i dos tallers dels Minyons a Singapur

Els Minyons de Terrassa faran cinc actuacions la setmana que ve a la coneguda com a "ciutat lleó", entre dimecres, dijous i divendres. El dimecres al migdia els malves actuaran a Raffles Place, un dels centres de la ciutat. El dijous, el programa dels egarencs se centrarà a Sentosa, un dels principals atractius turístics. A la tarda, actuaran al parc temàtic infantil KidZania, en una col·laboració amb Qatar Airways, un dels patrocinadors del viatge, i al vespre s'exhibiran al restaurant FOC at Sentosa, del xef català Nandu Jubany, que té una estrella Michelin.

El programa dels malves acabarà amb dos tallers de castells a dues escoles singapureses el divendres al matí, i a la tarda faran una actuació a la fira ITB, i a Clifford Square, un altre dels centres econòmics de Singapur.

Pel que fa als castells, Poch no ha volgut donar detalls sobre quines construccions s'hi faran, tot i que ha remarcat que "amb 226 persones podem fer castells grans, i anirem a fer-hi el màxim que puguem, com sempre".

Una finestra de Catalunya a Singapur

La Generalitat, a través de l'Agència Catalana de Turisme, és qui organitza tant les actuacions castelleres com la presència catalana a la fira, que compta amb uns 760 exhibidors i uns 900 compradors. La delegació catalana estarà encapçalada pel director general de l'ACT, Xavier Espasa, i donarà a conèixer el país, destacant els valors com a destinació mediterrània de turisme cultural, premium, de natura, de compres, de creuers, de negocis i, també, d'enogastronomia.

Precisament, i dins del marc de l'Any de la Gastronomia i l'Enoturisme impulsat per l'Agència, es convidaran mitjans locals i empresaris turístics a tastar la cuina del xef Nandu Jubany, que després d'obrir un primer restaurant a la ciutat, el FOC, ara n'ha obert dos més. Un d'ells, el FOC at Sentosa, serà on es farà el tast, que s'acompanyarà amb vins i caves catalans i amb una actuació castellera.
 

El nou restaurant de Nandu Jubany, FOC at Sentosa, que acollirà un tast enogastronòmic català i una diada castellera Foto: Dívik