Emigrar per collir bolets

Publicat el 18 de setembre de 2012 a les 13:35
El micòleg del CTFC Juan Martínez Foto: Mar Martí

Els boletaires catalans fa dies que estan pendents del cel. Si les condicions meteorològiques no anuncien pluges, es plantegen la possibilitat de collir els bolets fora del país per respondre a la demanda dels clients. Segons les previsions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, es preveu que la campanya d'enguany sigui una de les pitjors dels darrers disset anys i xifren la producció entre els 20 i 40 bolets per hectàrea. Segons ha explicat el micòleg del CTFC, Juan Martínez, "aquest any no es presenta gens bé. Fa tres mesos que no plou gens, a excepció de dies concrets i, si no plou els mesos de setembre, octubre i novembre difícilment tindrem una bona campanya" .
 
Les previsions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) són que aquesta sigui una campanya de bolets "complicada" i inferior a la mitjana dels darrers 17 anys, en què la mitjana de producció se situa als 55 quilos per hectàrea. El micòleg del centre, Juan Martínez, ha afirmat que l'estimació de la producció per aquest 2012 se situa entre els 20 i 40 quilos per hectàrea. 
 
"Aquest any no es presenta gens bé. Fa tres mesos que no plou gens, a excepció de dies concrets i, si no plou els mesos de setembre, octubre i novembre difícilment tindrem una bona campanya" , ha conclòs Martínez. A més, segons el micòleg, les altes temperatures dels darrers mesos i el vent que ha bufat en determinades zones de Catalunya també han provocat aquesta escassetat de fongs.
 
Juan Martínez ha explicat que a Mercabarna es poden trobar bolets importants de molts països diferents com ara Xile, els països de l'Est o d'arreu d'Europa. Per Martínez, si la temporada boletaire és dolenta a Catalunya però bona a altres llocs, "el preu no se'n veu tant afectant" . Tanmateix, segons Martínez, si la temporada és dolenta a tot Europa i altres llocs del món, "el preu se'n repercuteix i els bolets es venen molt cars". 
 
El micòleg ha alertat que a principis de temporada els preus sí que es troben més per sobre de la xifra habitual i, per exemple, els rovellons es poden arribar a vendre a 30 euros el quilo. Tot i això, Martínez creu que "si hi ha bolets fora de Catalunya, els preus baixaran a la xifra habitual". 

Els boletaires es plantegen collir bolets fora de Catalunya si les condicions meteorològiques no canvien Foto: Arxiu ACN
 
Recórrer quilometres per buscar bolets
 
El Ramon i la seva dona tenen una parada al Mercat del Bolet de Cal Rosal (Olvan, Berguedà). Fa anys que venen bolets i el Ramon sap quins són els millors llocs de la comarca per trobar-ne. Aquest any reconeix que la temporada començarà més tard per la manca de precipitacions, però confia que sigui millor que la de l'any passat i s'ha mostrat segur que, finalment, hi haurà les pluges tan esperades i necessàries per trobar bolets. 
 
De moment, la manca de precipitacions està complicant la temporada i es planteja la possibilitat d'anar a la Catalunya Nord i al sud de França per buscar bolets. Tot i això, reconeix que, abans d'anar-hi, "cal fer números i, amb el preu actual de la benzina, cal comprovar si val la pena" . "Òbviament ens interessa més trobar-los prop de casa perquè són del territori i no surten tan cars. Al final, he de vendre en un mercat", ha conclòs. 
 
Un altre cas és el d'en Josep, de Súria, qui es reserva les vacances d'estiu que té a la feina per buscar bolets. Per ell, fer-ho no és només un negoci, sinó que també es tracta de la seva passió. Per aquest motiu, si no troba bolets a Catalunya, no dubta en marxar fora del país, fins l'Aragó o França (on la recol·lecta sí que està regulada) per buscar-ne. 
 
El Mercat de Cal Rosal, 15 dies tard per falta de bolets 
 
El Mercat de Cal Rosal, un dels més importants i antics de Catalunya, ha començat quinze dies més tard de l'usual per la manca de bolets. Aquest dissabte va obrir amb només una parada que oferís bolets frescos i el rovelló es cotitzava a 50 euros el quilo. En aquest sentit, els seus organitzadors han explicat a l'ACN que, mentre les condicions climàtiques no siguin més propícies i se'n faci, els preus seran elevats. Tot i això, l'organització no es mostra contrària a que els boletaires portin fongs de fora de la comarca, sempre que estiguin degudament indicats. 
 
Els rovellons es venien a 50 euros el kg aquest cap de setmana al Mercat del Bolet de Cal Rosal Foto: Estefania Escolà