Un grup d’estudiants de l’ Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha participat en l’elaboració dels certificats energètics de tots els edificis del Campus, a través dels seus treballs de fi de grau, dirigits pel professorat i amb la col·laboració dels tècnics del Servei d’Obres i Manteniment del Campus de Terrassa.
Els estudiants de l’ESEIAAT apliquen els coneixements que adquireixen mitjançant projectes docents impulsats pel mateix centre, com ara la construcció d’avions solars, de drons, de cotxes i motocicletes elèctriques; el llançament de vehicles espacials a l’estratosfera i el disseny estacions de satèl·lits, així com d’objectes diversos, que milloren la qualitat de vida de les persones.
Ara, realitzen tasques en l’àmbit del consum energètic en el marc del Pla UPC Energia 2020, que té, entre d’altres, la missió de realitzar la certificació energètica de tots els edificis de la Universitat. Un procés que ja s’està duent a terme gràcies a la col·laboració entre el personal docent i investigador, l’estudiantat docents i tècnics de la mateixa Universitat
Primer etiquetatge a l’edifici Gaia
Aquest dimecres, de fet, s'ha organitzat un acte per presentar les primeres certificacions, elaborades amb la col·laboració de l'estudiantat de l'Escola, a l'edifici Gaia, on s'ha col·locat la primera etiqueta que certifica energèticament l'eficiència d'aquest mateix edifici, el primer del Campus que llueix aquest distintiu.
Fins al moment, 13 estudiants de l’ETSEIAT han participat en l’elaboració dels primers certificats energètics d’aquesta Escola a través dels seus treballs de fi de grau, dirigits pels professors del Grup de Recerca i Innovació de la Construcció de la UPC (GRIC) Miquel Casals i Marcel Macarulla, i amb la col·laboració dels tècnics del Servei d’Obres i Manteniment del Campus.
Laboratori d’assaig d’eficiència energètica
Per dur-los a terme, els estudiants han fet d’enginyers i enginyeres i han analitzat constructivament els tancaments de tots els edificis del Campus. També han inspeccionat les instal·lacions i han comprovat l’eficiència dels sistemes de climatització, de calefacció i l’enllumenat, utilitzant les mateixes eines d’administració i de gestió informatitzades que fan servir habitualment els professionals del sector.
A través d’aquesta iniciativa, milers de metres quadrats d’aules, despatxos i tallers esdevenen un gran laboratori d’aprenentatge, del qual sorgeixen mesures que s’apliquen per millorar l’eficiència energètica i que afecten a diversos aspectes de l’activitat del centre.
En aquest sentit, el Pla UPC Energia 2020 te, entres els seus objectius, fer de la UPC una universitat de baixa intensitat energètica i amb baixa emissió de carboni. Una de les línies del programa és aconseguir l'eficiència energètica a través de la innovació als diversos campus i centres docents de la Universitat per aconseguir una societat més sostenible.
Els estudis realitzats en aquest àmbit serviran de base per a avançar cap als objectius que marquen les polítiques europees en matèria d'eficiència energètica als edificis, com ara l’estratègia anomenada edificis nearly Zero Energy (nZEB), és a dir, edificis amb consum energètic quasi nul.
Estudiants de l'ESEIAAT participen en la certificació energètica del campus
Apliquen els coneixements que adquireixen mitjançant projectes docents impulsats pel mateix centre
Ara a portada
Publicat el 13 de novembre de 2016 a les 08:00