Francesc Aliart: «Volem dur la cervesa a la taula»

El mestre terrassenc és el creador de la cervesa artesanal d'autor La Brava

Publicat el 04 d’abril de 2013 a les 09:01
 Francesc Aliart, amb La Brava al Cafè Teatre Foto: Toni Fages

El terrassenc Francesc Aliart Ros (35 anys) va començar barrejant ingredients a casa seva "com un científic boig" i ara acaba de treure el mercat l'Avarb, primera varietat de la cervesa d'autor artesanal La Brava.

Com se li va acudir la idea?
Va començar com a hobby. Fa quatre anys vaig llegir el llibre Com fer la cervesa a casa, la meva mare em va dir: "nen, tu estàs bé, què et passa?", i li vaig dir: "deixa'm que això anirà bé". En un cobert de casa vaig començar fent receptes i sortien bé però em vaig adonar que l'únic que feia era imitar el que existia.

Què calia fer per ser original?
Mesclar maltes i llúpols, que és el que dóna l'amargor, i la fermentació dels llevats. I buscar un gust diferent amb productes de la terra. La cervesa consta d'un macerat, una ebullició, un refredament ràpid i una fermentació, afegint certs productes a l'ebullició se li dóna un toc característic i s'ha jugat amb gingebre, algues i flors. Moltes cerveses van anar a l'aigüera, això és prova-error, però poc a poc vas perfeccionant. L'Avarb està aromatitzada amb gingebre.

De quin tipus de flors està feta la varietat silvestre?
Això és secret, són flors comestibles de Catalunya que ja s'han usat per a cuina evocativa.

I la Ganxona, la d'algues? Teníeu por que la gent fos reticent a la mescla?
No. Una cosa és la cuina tradicional i una altra la de creació, un bon cuiner et farà unes mongetes amb cansalada molt bones però segurament intentarà donar-li la volta, farà una cuina tradicional però evocativa. Nosaltres hem fet el mateix: cervesa i algues potser no lliga però agrada, xoca una mica, però tot és provar-ho.

Fins ara el vi i el cava sí havien rebut un tractament de producte sibarita, però la cervesa semblava que era una beguda més corrent..
Cal diferenciar la cervesa industrial de l'artesanal, de la mateixa manera que no és el mateix un cartró de vi de Don Simón que un Viña Ardanza, la gent està despertant el paladar de la cervesa. Al Mediterrani sempre hi ha hagut la cultura del vi, a ningú en un restaurant se li acudirà demanar un Don Simón. Però al qui li agrada sopar amb cervesa es demana una Estrella i això és un pecat. Si prefereixes un vi de major qualitat, per què amb la cervesa fas el contrari? Nosaltres volem introduir la cultura de la cervesa de la barra a la taula. Si te'n vas a sopar a un restaurant, gairebé a totes les taules veuràs vi, volem que en els àpats s'hi vegin cerveses.

A la gent li sorprèn el gust de l'Avarb? Què us diuen?
El qui està acostumat a la cervesa industrial descobreix un món nou, i d'altres et diuen que és una cervesa diferent i suau. La cervesa industrial és un refresc amb alcohol, les maltes son exprimides, els llúpols són extractes i està pasteuritzada i filtrada al màxim.

La cervesa engreixa o és un tòpic?
Té les mateixes calories que un suc de taronja, la diferència és que fa venir gana. És una beguda alcohòlica i clar, normalment es pren amb una tapa, olives...