Impulsen la creació entre Sabadell i Terrassa del Parc La Grípia-Ribatallada

Publicat el 14 de maig de 2016 a les 07:37
Actualitzat el 17 de maig de 2016 a les 13:08

Zona de pícnic de La Grípia Foto: Associació Veïns Les Arenes, La Grípia, Can Montllor


El Parc Grípia-Ribatallada es el nou repte plantejat per l'ADENC i el GPNAT. Amb la iniciativa es vol posar de relleu l'espai entre les dues capitals del Vallès Occidental, Terrassa i Sabadell, al sud de Matadepera i Castellar i al nord de Sant Quirze, un espai molt mal tractat al llarg de la seva història recent. 

"En el Vallès Occidental, i en concret a les regions metropolitanes d'aquest, moltes vegades els espais naturals queden diluïts enmig de l'entramat urbà. Entre els municipis de Sabadell, Terrassa, Sant Quirze, Matadepera i Castellar del Vallès, trobem un d'aquests espais. Aquest espai verd forma part per una banda del Parc Agrari del Vallès i per l'altre de l'Anella Verda de Terrassa, però fins ara no s'ha considerat tot aquest espai en conjunt com a tal". ADENC i el GPNAT volen impulsar actuacions de conservació i defensa d'aquest territori.

El Parc Grípia-Ribatallada està caracteritzat per ser una zona on s'hi barreja el paisatge agrari, amb camps, alguns horts i masies, boscos i alguns elements urbans. Però la particularitat és el fet que està solcat per un munt de rieres i torrents com els de la Grípia, la Betzuca o Ribatallada. Aquests espais humits tenen un elevat potencial de riquesa i valor ambiental, de diversitat biològica, de connectors ecològics, i a parer dels promotors podrien esdevenir boscos de ribera. "Malgrat tot, trobem també certes amenaces, pel fet de que hi ha varis elements urbans dispersats per aquest territori, fruit d'una mala gestió, com el Golf, l'Hospital de Terrassa, els equipaments de la Mancomunitat i molts altres que no estan integrats en l'entorn i provoquen impactes ambientals i paisatgístics".

ADENC i el GPNAT remarquen al ser un espai pròxim a dues grans ciutats s'hi produeix un ús social i d'oci cada cop més intensiu, per tant, "la seva protecció i gestió, hauria de contribuir a fer que les activitats lúdiques i esportives que hi tenen lloc siguin més gratificants i curoses amb els valors agraris i naturals de l'entorn".

Va ser un espai força afectat per les ventades del desembre de 2014, i avui dia trobem que en algunes de les seves zones més emblemàtiques, com el Torrent de la Betzuca, el bosc de Torrebonica o de Can Bonvilar, encarà hi ha restes d'arbres caiguts.

En aquests moments una quinzena d'entitats diverses d'aquests municipis han mostrat interès per la proposta i s'estan articulant sinergies.

"Aquest ha de ser un projecte per superar el distanciament entre les dues capitals del Vallès, per poder treballar per un espai comú i compartit, i dinamitzar accions de cooperació entre els cinc municipis responsables d'aquest àmbit".