Voldria manifestar la meva indignació pel canvi que hem patit les famílies nombroses en la bonificació de l’IBI a la ciutat de Terrassa. Fins ara, l’ajuntament bonficava a les famíliaes nombroses amb un 50% de la taxa. El nou sistema de barem que aplica l’Ajuntament és totalment discriminatori envers les famílies nombroses vegeu la informació publicada a la web de l’Ajuntament
El quadre de bonificacions sobre la quota de l'impost i límits que s'estableixen per a l'any 2016 així ho demostra:
- Per què s’estableix un límit de residents i no pas de fills a càrrec? No és el mateix fer una taula amb residents que fills a càrrec, ja que les despeses en aquest segon cas són exponencialment molt més altes. Per exemple, no és el mateix una unitat amb 5 residents amb ingressos propis que una unitat de 5 d’una parella amb 3 fills menors.
- Per què s’estableix una taula on s’avalua de 1 a 3 membres i a partir de tres tots estan en el mateix bloc? És que potser genera la mateixa despesa, i es necessita el mateix espai de vivenda, amb 3 persones que amb 4, 5, 6, etc?
- Per què s’estableixen unes taules d’ingressos salarials que exclouen un alt percentatge dels ciutadans de Terrassa i que no s’ajusten a la realitat dels ingressos familiars de la majoria de terrassencs i terrassenques?
- Per què es decideix que si es té més d’1 pàrking també es queda exclòs del nivell de bonificació, quan vivim en una ciutat i no pas en un poble, on els progenitors solem tenir dos vehicles per necessitats laborals i, on, ateses les dificultats per aparcar al carrer resulta més operatiu és comprar una plaça de pàrking que, a més, serà utilitzada pels fills en un futur?
L’Ajuntament presenta tots aquests sistemes de barem com unes mesures d’homogeneïtat i justícia social. Ni són justes, per tots els motius que els he comentat a dalt, ni són socials, perquè exclouen premeditadament a les famílies nombroses. Tampoc són homogènies, perquè discriminen a aquells que estan per sobre dels 3 membres d’unitat, ja que tots passen a formar part d’un mateix bloc.
Entenc que mai es faran uns barems que complaguin a tothom. Ni ho pretenc. Sóc la primera que creu amb l’homogeneïtat i la justícia social. Però no quan s’utilitzen aquests termes per a emmascarar unes dades de barem que són irreals, excloents i discriminatòries. Puc entendre que l’Ajuntament té un gran deute –i aquí podríem discutir qui l’ha generat i quina responsabilitat hauria de tenir- i què cal reduir. Però això s’ha de fer sobre aquelles famílies que tenen una forta pressió econòmica a les seves esquenes? És que potser és la mateixa situació la d’una família amb 3 fills que la d’un adult que viu sol i és la mateixa aportació que farà a la societat?
Si l’Ajuntament necessita diners, volen dir que no es podria intentar, per exemple, fer pagar a les motos que aparquen on volen de la nostra ciutat i no han de pagar res? Volen dir que no es podria tornar a posar la zona blava en aquelles zones que es va treure justament coincidint amb la campanya de les passades eleccions municipals?
En definitiva, lamento que un Consistori que s’omple el discurs de treballar per als terrassencs i terrassenques es dediqui a recaptar impostos a costa de les famílies nombroses. La propera quina serà, els jubilats? les persones amb renda mínima?
Esther Jornet
Indignada pels canvis en la bonificació de l'IBI per a famílies nombroses
"L'Ajuntament de Terrassa presenta tots aquests sistemes de barem com unes mesures d'homogeneïtat i justícia social. Ni són justes ni són socials", escriu Esther Jornet
Ara a portada
Publicat el 19 de febrer de 2016 a les 11:37
Actualitzat el 19 de febrer de 2016 a les 12:40
Et pot interessar
-
Societat El Torneig Hockey Solidari a Terrassa ja té data de començament
-
Societat Terrassa renova la gespa dels estadis municipals
-
Societat Terrassa és la ciutat de Catalunya on més s'ha reduït la delinqüència l'últim any
-
Societat La fira de vins «El Vapor del vi» celebra la primera edició a Terrassa