«Inspire» de l'ESEIAAT, premi a la millor iniciativa docent de la UPC

El jurat del premi ha emfatitzat els set anys d'èxit d'aquest programa, que ha generat moltes sinèrgies i una forta implicació dels estudiants

Publicat el 22 de maig de 2016 a les 09:15
La creativitat, la intuïció i el pensament crític, així com les capacitats de comunicació, de lideratge, de gestió de projectes i de negociació són les habilitats transversals que l'ESEIAAT fomenta entre els seus estudiants a través del programa INSPIRE. Un programa que ha rebut el reconeixement a la millor iniciativa docent en el 19è Premi UPC a la Qualitat en la Docència Universitària, que convoca  el Consell Social de la Universitat.

El jurat del premi ha emfatitzat els set anys d'èxit d'aquest programa, que ha generat moltes sinèrgies i una forta implicació dels estudiants.

De fet, el programa INSIPIRE, es basa en el concepte anglosaxó "learning by doing", i agafa el nom de la definició següent: 'INiciativa adreçada a l'eStudiantat per la realització de Projectes Innovadors Reals',. INSPIRE constitueix una nova experiència educativa en enginyeria'. Mitjançant aquest programa, centenars d'estudiants de l'ESEIAAT han tingut l'oportunitat de dur a terme projectes propis i reals i de participar en diversos concursos internacionals en diversos àmbits de l'enginyeria.

Un exemple és el disseny i la fabricació del primer vehicle monoplaça híbrid de competició universitària de l'Estat, que ha esdevingut enguany l'únic monoplaça elèctric universitari espanyol seleccionat per participar, al circuit Sttuttgart (Alemanya), en la competició internacional Formula Student. Altres projectes emblemàtics desenvolupats en el marc d'aquest programa són una motocicleta de competició elèctrica construïda amb fibra de carboni;  un avió solar universitari que pot presumir de tenir el rècord estatal d'hores de vol;  els disseny d'aeromodels d'altes prestacions; la construcció i l'enlairament d'un globus estratosfèric o fins i tot la creació d'una estació de seguiment de satèl·lits.

El programa compta amb la participació dels professors de la UPC Josep Maria Bergadà, Jordi Font, Daniel García-Almiñana, Lluis Gil, David González, Eulàlia Gríful, Miguel Mudarra, Jose Antonio Ortiz, Núria Salán i Pep Simó.

Cal destacar que molts dels estudiants que han participat a l'INSPIRE actualment lideren empreses pròpies o treballen en els mateixos àmbits industrials i tecnològics en els quals van desenvolupar els seus projectes.

El jurat ha destacat també que es tracta d'un programa que es basa en un model extrapolable a altres centres docents i Campus de la Universitat. 

[youtube]https://www.youtube.com/embed/FgEMWBeQXx4?list=UUGcwUsbRZNsXEVTHOR6oCvg[/youtube]

Professorat premiat per la trajectòria docent

D'altra banda, en aquesta edició el jurat ha atorgat també dos premis a la trajectòria docent. Un dels guardons és per Antonio Gens, professor del Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental que imparteix docència a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ponts de Barcelona (ETSECCPB) de la UPC, per la seva alta qualitat humana, faceta altament valorada pels estudiants i pel seu prestigi internacional.

En la mateixa categoria ha estat distingit Antonio Isalgué, investigador del Departament de Física que imparteix docència a la Facultat de Nàutica de Barcelona (FBN) i a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB), ambdues de la UPC. El jurat ha destacat la seva vocació per a la docència i la seva capacitat per adaptar-se als diferents àmbits en què ha treballat, amb forta implicació i compromís.