
L’Obra Social la Caixa reafirma el seu compromís social a la comarca del Vallès Occidental realitzant una col·laboració de 8.000 euros al restaurant del temps La Trobada de Terrassa.
És el primer restaurant del país on es paga amb diners o amb temps, és a dir, fent voluntariat a la cuina, a la sala o en la neteja. L’establiment va néixer al març a la seu de la colla castellera Minyons de Terrassa per reforçar l’autoestima i la proactivitat de persones en risc d’exclusió, derivades des de Càritas o l’Ajuntament, i per fomentar-ne la convivència i la col·laboració amb ciutadans menys afectats per la crisi.
L’activitat no té cap afany de lucre, però sí de sostenibilitat financera, i s’emmarca dins l’anomenada economia del bescanvi.
Al llarg d’un màxim de quatre mesos, els clients del temps reforcen la confiança en ells i en la societat, i s’activen —s’apoderen—, com a alternativa complementària a l’assistencialisme. La convivència —la trobada— amb els clients convencionals —si es vol, al voltant d’una mateixa taula— els permet experimentar i poder replicar després la força transformadora de la cooperació per combatre la desigualtat: els dos mons hi afronten plegats un problema també compartit. Obert a tothom, La Trobada fa cuina del temps: actual, estacional, pròxima, sense pressa i nutritiva, amb producte fresc.
Amb aquesta aportació, es cobrirà, durant un any, una part del dèficit del restaurant del temps; concretament, el cost del suport no alimentari que hi reben els clients del temps. La Trobada l’impulsa ALEI (la xarxa de 31 entitats inclusives del tercer sector local) i té el finançament inicial de la Fundació La Marató de TV3, i, ara, també, el suport de l’Obra Social la Caixa.
L’Ajuntament de Terrassa i Càritas en són clients institucionals pels clients del temps que hi deriven. En completen el finançament els menús servits a clients convencionals i la generositat de particulars i corporacions.
La Caixa aposta un any més per renovar el seu compromís social oferint suport a milers de projectes solidaris que pretenen donar resposta a les necessitats emergents de la nostra societat. El desenvolupament de programes de caràcter social, adequats a aquestes necessitats socials en l’actual context aglutina la major part de la inversió. La superació de la pobresa infantil, el foment del treball entre col·lectius amb dificultats, l’envelliment actiu i saludable de les persones grans i l’atenció a les persones amb malalties avançades continuen sent les quatre línies de treball prioritàries.
A més d’aquestes, ”la Caixa” impulsa altres iniciatives dirigides a cobrir diferents carències i problemàtiques socials, com ara la prevenció del consum de drogues, l’accés a l’habitatge, el foment de la diversitat i la interculturalitat com un valor social positiu, el foment del voluntariat, la concessió de microcrèdits o la cooperació internacional. Aquests objectius, a més del suport a l’educació i la investigació, la conservació del medi ambient i la divulgació de la cultura com a instrument.