
La supressió de les bonificacions a la contractació duta a terme pel govern d'Espanya no ha fet gens de gràcia a la Cecot. La patronal considera que la decisió generarà inseguretat jurídica a les pimes i creu que les dades de l'atur sumades a la "manca d¡un paquet de mesures de reactivació empresarial fan impossible preveure la millora de la situació".
El passat 14 de juliol es va publicar al BOE el Reial Decret-Llei (RDL) 20/2012 que inclou un paquet de mesures vinculades a l'ocupació i la Seguretat Social que van entrar en vigor el 15 de juliol i que són d'interès directe per les empreses donada la immediatesa de la seva execució i aplicació.
Entre aquestes mesuress'hi inclou la supressió del dret a l'aplicació de bonificacions a la contractació a partir del mes d'agost. La Cecot sempre s'ha manifestat contrària a subvencionar la contractació, no obstant pensa que el Govern espanyol "no pot anar vulnerant les expectatives generades entre les empreses que fa uns mesos van prendre la decisió de contractar amb unes condicions i que ara hauran d'assumir un sobrecost no previst quan van prendre la decisió. Els canvis de decisió en períodes curts d'aplicació estan provocant la pèrdua de credibilitat entre el sector empresarial", afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot, "i no només això, sinó que està generant situacions d'inseguretat jurídica a les empreses que és el que menys necessiten en aquests moments. Si d'aquí dos mesos el Govern volgués proposar mesures per estimular la contractació, des del sector empresarial seríem reticents i molt probablement ens mostraríem força incrèduls".
Els aspectes més rellevants d'aquest RDLl de cara a les empreses:
-Se suprimeix el dret de les empreses a l'aplicació de les bonificacions per contractació, manteniment de l'ocupació o foment de l'autoocupació, en les quotes a la Seguretat Social i, en el seu cas, quotes de recaptació conjunta que s'estiguin aplicant a l'entrada en vigor d'aquest RDL, en virtut de qualsevol norma, en vigor o derogada, en què hagin estat establertes.
-Aquesta supressió serà aplicable a les bonificacions en les quotes reportades a partir del mes següent a l'entrada en vigor del RDL.
Aquesta decisió afecta especialment a la contractació de col·lectius amb dificultats d'inserció laboral com ara les persones majors de 45 anys. La resta de bonificacions "històriques" que les empreses aplicaven per normes ja derogades o fins i tot per normes vigents a l'entrada en vigor d'aquest RDL ja no seran aplicables.
La patronal catalana considera que l'aplicació del RDLl hauria de permetre mantenir les bonificacions existents a les empreses i, en tot cas, fer efectiu el decret per als casos de noves contractacions. "Les empreses usuàries d'aquestes bonificacions van decidir contractar amb unes condicions, en base a uns càlculs de despesa i d'inversió realitzats a partir d'aquestes condicions inicials. Si ara, de cop, el Govern decideix canviar les condicions, les que surten perjudicades són les empreses, un cop més, i de retruc les persones ocupades", avisa Garrofé.
El paquet de bonificacions més rellevants que exclusivament es mantindran són les següents:
- Bonificacions aprovades en l'última "reforma laboral 2012"
- Bonificacions vinculades als contractes concertats amb discapacitats.
-Bonificacions vinculades als contractes concertats amb persones víctimes de la violència de gènere.
-Bonificacions vinculades als contractes d'interinitat per substitució de maternitats i situacions anàlogues.