La Fundació Caixa Terrassa es debat entre canvi i continuïtat

Publicat el 02 d’abril de 2013 a les 07:01
La Llar de l'Ancianitat de Caixa Terrassa

El nom dels components definitius del patronat de la nova Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa trigarà a conèixer-se. Hi ha una llista de possibles membres proposada per l'expresident de l'Obra Social Jaume Ribera, però el procés està totalment obert i no hi ha res encara decidit per part de l'administració catalana.
Segons ha pogut saber La Torre, ara per ara res fa preveure que la Generalitat doni el seu vistiplau a totes les candidatures. El debat se centra en decidir si es va cap a un patronat en certa línia continuïsta o si s'avança cap a un canvi i cap a un trencament. La llista proposada per Jaume Ribera tendeix més a mirar el passat.
De moment, l'expresident de l'Obra Social s'ha posat en contacte amb entitats locals i totes han respost afirmativament a la proposta.

La Torre ha pogut confirmar que Jaume Ribera ha convidat a formar part del patronat a l'Ajuntament de Terrassa, la Fundació Busquets, la Cambra de Comerç, la Cambra de la Propietat, la Universitat Politènica de Catalunya i l'Institut Industrial. I ja han decidit, en la majoria dels casos, els seus representants. El Consistori, en ple, i conscient de la importància de la nova Fundació Especial, va apostar per l'alcalde Jordi Ballart.

Dos presidents
L'Institut Industrial i la Fundació Busquets han ofert el nom dels seus presidents, Martí Colomer i Miquel Font, respectivament. La UPC esperarà a decidir-se a després de la Setmana Santa. La Cambra de la Propietat Urbana s'ha decantat pel seu vicepresident, Jaume Colom-Noguera Castellví, atès que el president és Miquel Font. La Cambra de Comerç ha declinat fer declaracions, tot i que semblaria normal que l'escollit fos Marià Galí, el seu president. Totes aquestes persones gaudeixen d'un reconegut prestigi dins i fins i tot fora de la ciutat però apuntarien més cap a la creació d'un patronat continuïsta que no cap a un de trencador. El seu sí s'ha d'agafar amb condicional, perquè tot dependrà de la decisió final de la Generalitat.
La setmana passada La Torre va avançar que la Cecot lamentava que Jaume Ribera l'hagués exclós de la proposta d'entitats presentada a la Generalitat i hagués convidat únicament l'Institut Industrial. L'expresident de l'Obra Social entén que la decisió va ser encertada perquè considera que la patronal ja es pot sentir representada per l'institut i per Martí Colomer, que n'és el seu vicepresident.
Per Ribera, aixó no és cap impediment per a que el màxim responsable de la Cecot, Antoni Abad, acabi formant part del patronat com a home de reconeguda vàlua. "Estaria encantat que hi fos. Amb Antoni Abad ens portem molt bé". Ribera també diu que no té cap intenció de controlar el futur patronat ni tenir-hi un pes, tot i que podria ser-hi si se l'escollís com a persona de prestigi.

Antoni abad i la cecot
Antoni Abad diu que la Cecot no farà cap tipus d'acció per no haver estat convidada en aquesta proposta inicial. El president de la patronal sí que comenta que la
gestió serà complicada en un context econòmic com l'actual i que bona part de la feina s'haurà de centrar en la recerca de recursos. Abad se sent "afalagat" per les
paraules de Ribera de veure'l dins del patronat per la seva vàlua, però reconeix que ja té prou càrrecs en aquests moment per assumir noves responsabilitats i que de la Cecot hi ha gent amb suficient capacitat.

Martí Colomer va acceptar de bon grat que l'Institut Industrial formés part del nou patronat de Caixa Terrassa. "La història ve de molt lluny. L'Institut és el fundador de Caixa Terrassa. En certa forma, era un deute històric que forméssim part del patronat. Per a Colomer el que no té raó de ser és la no presència de la Cecot, per la seva participació en el món social i econòmic i per la transcendència de les seves decisions i postulats. "Penso que, al final, hi serà". Sí que Colomer reconeix que l'antic director general de Caixa Terrassa, Enric Mata, sempre s'hi va mostrar contrari.
Miquel Font, molt vinculat des de sempre a la Caixa Terrassa, destaca la importància d'inconcloure una entitat social com és la Fundació Busquets en el patronat tot i que les accions siguin diferents.

Per al president de l'entitat, malgrat la crisi, l'Obra Social té  bona salut perquè les coses "s'han fet prou bé els darrers anys. Hi ha propietats i recursos propis, la Fupar funciona i la residència Torres Falguera té unes pèrdues de 300.000 euros però són solventables si es prenen mesures. Potser el Centre Cultural és el més complicat, tot i que el pressupost ja s'ha anat reduïnt i s'han buscat noves fonts d'ingressos".

El ple tria jordi ballart
Alfredo Vega, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa, lamenta la desaparició de moltes entitats financeres lligades al territori, per les aportacions que feien al món social, econòmic i cultural. Vega creu que no és bo allunyar els centres de poder i de decisió i que els patronats poden ser una eina per a recuperar la proximitat al territori.

La Cambra de la Propietat ja era membre de l'assemblea de Caixa Terrassa i Unnim, recorda el seu secretari, Joan Planas. "Ens van proposar si acceptariem de formar part de la Fundació com a patrons, i la junta de govern, tenint en compte els objectius de la Fundació i el fet que la seva existència ha de ser positiva per a Terrassa ateses les funcions a desenvolupar, ho va acceptar. Des de la UPC han mostrat la seva satisfacció per la invitació i faran saber el nom del seu candidat després de Setmana Santa