La UAB crea un rostre en un curiós procés tècnic i artístic

UNIVERSITAT

Publicat el 30 de juny de 2009 a les 15:40
L’art i la tecnologia més avançada s’han unit per posar-li un rostre a l’Autònoma. Es tracta d’Identitat composta, un retrat d’enormes dimensions (15x10 metres) que l’artista Rodríguez Gerarda va dibuixar entre els dies 12 i 14 de gener a la façana de l’Edifici d’Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Rodríguez Gerarda és un novaiorquès d’origen cubà pioner del corrent artístic Culture Jamming [Interferència cultural] que ha creat rostres efímers a molts punts d’Europa. A Barcelona és popular per haver fet la cara del futur president dels Estats Units, Barack Obama, a la sorra de la Barceloneta.

Però si Gerarda és l’artista, qui ha impulsat la part tècnica del projecte han estat Enric Martí, professor del Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB, i Ferran Poveda, estudiant del Màster en Tecnologies Multimèdia a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica (ETSE).

Tots dos han fabricat un sistema d’escaneig tridimensional i el programari per fusionar les cares registrades. Coherentment, els creadors han batejat el seu fill tecnològic “Metamorphosis”.

Les persones que han cedit el seu rostre per arribar a l’expressió facial de la UAB han estat triades seguint criteris de proporcionalitat, amb 84 estudiants, sis membres del Personal d’Administració i Serveis (PAS) i deu del Personal de Docents i Investigadors (PDI), cent cares en total.

Joan Carbonell, que ha presidit aquest acte,-l’últim com a vicerector d’estudiants-, ha qualificat el rostre de femení, i ho ha entroncat amb la importància que la nova rectora de la UAB sigui una dona, en referència a l’elecció d’Anna Ripoll.

Carbonell ha manifestat que “aquesta mena d’art efímer i no comercial, si no es fes dins de la universitat, no es faria enlloc”, i considera que es tracta d’una creació molt escaient amb motiu del 40è aniversari de la universitat.

L’artista Rodríguez Gerarda, que s’expressa en un català molt correcte després de sis anys residint a Barcelona, va obtenir la beca de creador en residència de la UAB, concedida per primer cop, que consistia en la dotació d’un sou per a una estada de 3 mesos per crear el projecte, que ha estat impulsat per Cultura en Viu.

Múltiples fusions de rostres, investigadors, art i informàtica, per posar una cara humana a la UAB.