La UPC presenta 3 nous graus i 8 màsters al Saló de l'Ensenyament

Publicat el 11 de març de 2014 a les 07:00
La UPC presenta la seva oferta d’estudis universitaris al Saló de l’Ensenyament,  que tindrà lloc del 12 al 16 de març, a la Fira de Barcelona (Palau 2. Recinte Montjuïc. Av. Maria Cristina, s/n. Barcelona). En el mateix Palau, participa amb diverses activitats a l'Espai Ciència, destinat a promoure l’interès del jovent pels estudis científics i tècnics. Així mateix, també serà present al Saló dels Màsters i Postgraus, Futura, que es realitzarà en paral·lel els dies 14 i 15 de març, al Pavelló 5 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. 


Amb el lema “UPC, la universitat de l'Arquitectura, l'Enginyeria i la Tecnologia, la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) està present, un any més, a la gran cita de l'oferta educativa de Catalunya, el Saló d’Ensenyament (  http://www.ensenyament.com)  . En el seu estand (Palau 2, carrer E, estand número 532) més de 150 persones, entre professorat, estudiantat i personal de la UPC, informaran i explicaran, de forma personalitzada als alumnes, familiars i professorat que s'acostin al Saló a interessar-se per l'oferta de graus de la Universitat per al curs 2014-2015 (en l’edició anterior es van atendre més de 7.000 peticions).

L’oferta per al curs que ve inclou 68 estudis de graus, 20 dobles titulacions del Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) i 38 itineraris de doble titulació entre estudis d'un mateix centre. També ofereix la possibilitat de cursar de manera simultània un grau interuniversitari així com dobles titulacions internacionals de manera combinada amb més de cent reconegudes universitats estrangeres. Respecte a l’any anterior, la UPC continua oferint els mateixos estudis de grau i n’ha afegit tres de nous: el grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, el grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques i el grau en Màrqueting i Comunicació Digital.  

Pel que fa al contingut del grau en   Disseny i Desenvolupament de Videojocs que   impartirà el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), centre adscrit a la UPC amb seu al Campus de Terrassa, se centrarà a donar les eines per a què l’estudiantat adquireixi les capacitats per conceptualitzar, dissenyar i programar videojocs i continguts adreçats al món digital interactiu, aptes per difondre's en diferents plataformes i dispositius mòbils. El pla d'estudis s'ha dissenyat perquè s’adquireixin les competències multidisciplinàries que intervenen en la creació de videojocs i materials interactius, amb una sòlida base científica en les tecnologies implicades, la programació amb múltiples plataformes, el disseny artístic i gràfic, la modelització i l'animació en 2D i 3D. 

En acabar el grau, l’estudiant haurà desenvolupat diferents projectes de videojoc de forma individual i en grup, tindrà un ampli coneixement de la indústria i coneixerà les claus de l’emprenedoria, així com els sistemes de finançament i monetització propis del sector, a partir de la participació activa de les diferents empreses que hi participen. 

El Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques (interuniversitari UB-UPC) s’impartirà conjuntament amb l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme, centre adscrit a la Universitat de Barcelona (UB), i la Fundació Alícia. L’Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB), al Campus del Baix Llobregat, és el centre on s’impartiran les classes per part de la UPC. L’objectiu del nou grau és formar professionals per dissenyar, innovar, produir i gestionar serveis culinaris i gastronòmics en els àmbits de l’alta cuina, la restauració, la indústria alimentària i hoteleria, i també per dur a terme projectes de recerca i desenvolupament en el camp de les ciències gastronòmiques.  

L’estudiant adquirirà els coneixements multidisciplinaris vinculats a les tècniques culinàries aplicades al producte i als processos d’organització i gestió, per tal de comprendre i contemplar el fenomen culinari i gastronòmic des d’una perspectiva científica, tecnològica, social, cultural i de gestió empresarial.

D’altra banda, el Centre Universitari Euncet, centre docent d’educació superior de titularitat privada adscrit a la UPC, impartirà el   nou grau en Màrqueting i Comunicació Digital.   

El grau d’Arquitectura esdevé grau d’Estudis d’Arquitectura 

El grau en Arquitectura passa a denominar-se grau en Estudis d’Arquitectura. Aquests estudis s’imparteixen, independentment, a les dues escoles d’arquitectura de la UPC, l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB). La novetat és que, a partir del curs que ve, el que habilitarà per exercir la professió és cursar aquest grau més el màster en Arquitectura. 

El grau forma l’estudiant o estudianta per ser un professional tècnicament competent i científicament solvent que s’integri en l'activitat productiva de l'arquitectura, que pugui crear projectes arquitectònics que compleixin les exigències estètiques i tècniques alhora. Al mateix temps, adquirirà coneixements de la història i les teories de l'arquitectura, l’urbanisme i la planificació, els mètodes de recerca i la preparació de projectes de construcció, i també dels problemes de concepció estructural, construcció i enginyeria vinculats amb la projecció d'edificis. L’estudiantat entendrà les relacions entre les persones, els edificis i el seu entorn, i la professió d'arquitecte i la seva funció a la societat, per tal de tenir en compte els factors socials en el projecte. 

Tant el grau en Estudis d’Arquitectura (anterior grau en Arquitectura) com els tres nous graus programats estan pendents de verificació per part de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).  

Dobles titulacions  

Pel que fa a les dobles titulacions de grau, el proper curs s’oferiran 20 dobles titulacions impartides per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSCCPB), l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT), l' Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB),  l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME). Aquestes dobles titulacions es coordinen a través del Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC.

Així mateix, tres centres de la universitat, l'Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET), l'Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i l'ETSETB ofereixen un total de 38 itineraris de doble titulació en el mateix centre.

L’oferta de graus, de dobles titulacions i d’intineraris de dobles titulacions en un mateix centre per al curs 2014-2015 es pot consultar a http://www.upc.edu/aprendre/estudis/graus 

Vuit nous màsters universitaris  

La UPC també estarà present al Saló dels Màsters i Postgraus. Futura (http://www.salofutura.com/. Pavelló 5, carrer A, estand 112), que tindrà lloc durant els dies 14 i 15 de març, al mateix Recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona (Av. Maria Cristina, s/n).  Professorat i personal de la UPC presentaran l’oferta que inclou 73 programes de màsters universitaris, entre els quals hi ha 26 que s’imparteixen totalment en anglès i 13 màsters Erasmus Mundus.  

Com a novetat per al proper curs 2014-2015, la UPC posa en marxa vuit nous programes de màster universitari: Intervenció Sostenible en el Medi Construït; Enginyeria Aeronàutica (que habilita per a la professió regulada d'enginyer/a aeronàutic/a); Tecnologies Facilitadores per a la Indústria Alimentària i de Bioprocessos (KET4FOOD+BIO); Enginyeria del Cuir; Enginyeria Marina (necessari per obtenir el títol professional de cap de màquines); Enginyeria Nàutica i Transport Marítim (necessari per obtenir el títol professional de capità de la Marina Mercant); Enginyeria Industrial (que habilita per a la professió regulada d'enginyer/a industrial i que s'impartirà a l'ETSEIB); i Administració i Direcció d'Empreses (EAE, EUNCET).  

El màster universitari en Intervenció Sostenible en el Medi Construït té com a objectiu formar professionals amb coneixements conceptuals i tecnològics avançats en l’àmbit del medi urbà per millorar-ne la sostenibilitat i dirigir projectes d’intervenció en l’àmbit de l’arquitectura, l’edificació, el disseny urbà i les infraestructures.  

El màster Universitari en Enginyeria Aeronàutica ofereix una formació tècnica i científica multidisciplinària, a partir d’una visió global de l’enginyeria aeronàutica. Inclou les especialitats d’espai; propulsió; vehicles aeroespacials, i aeroports. El màster habilita per a l’exercici de la professió regulada d’enginyer/a aeronàutic/a. 

Respecte al màster universitari en Tecnologies Facilitadores per a la Indústria Alimentària i de Bioprocessos, ofereix una elevada capacitació en coneixements i tecnologies en l’àmbit del sector alimentari i dels bioprocessos. El màster és una proposta alineada amb l'estratègia europea per a l'aplicació de les tecnologies facilitadores essencials, Key Enabling Technologies (KET), com element per aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

Els estudis del màster universitari en Enginyeria del Cuir (que s’impartirà en la modalitat semipresencial) proporcionen els coneixements científics, tecnològics i de gestió necessaris per projectar, calcular i dissenyar productes, processos, instal·lacions i plantes en l’àmbit de l’enginyeria del cuir, tot aplicant sistemes de qualitat i gestió mediambiental. 

 
El màster universitari en Enginyeria Industrial, que s’impartirà per primer cop a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i que des del curs passat s’imparteix a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa, habilita per a l’exercici de la professió regulada d’enginyer/a industrial i té com a objectiu oferir una formació tècnica i científica multidisciplinària, a partir d’una visió global en els àmbits de les tecnologies industrials.


El màster universitari en Enginyeria Marina proporcionarà els coneixements i les competències per dissenyar, operar, mantenir, planificar i gestionar instal·lacions marines des d’una perspectiva interdisciplinària que aborda els aspectes de seguretat, mediambiental i econòmica de l’enginyeria marina. El màster habilita per a l’exercici de la professió regulada de cap de màquines de la marina mercant, un cop finalitzat el període d'embarcament requerit i haver complert els requisits que estableix la marina mercant. 


Pel que fa al màster universitari en Enginyeria Nàutica i Transport Marítim, els nous estudis atorgaran una elevada capacitació en els camps de coneixement vinculats a l’enginyeria nàutica i el transport marítim: estructura i comportament dels bucs a la mar, logística del transport marítim i gestió mediambiental. El màster habilita per a l’exercici de la professió regulada de capità/na de la marina mercant, un cop finalitzat el període d'embarcament requerit i haver complert els requisits que estableix la marina mercant. 

Els estudis de màster universitari en Administració i Direcció d’Empreses s’impartiran, independentment, al Centre Universitari EAE (Barcelona) i al Centre Universitari Euncet (Terrassa), ambdós centres docents d’educació superior de titularitat privada adscrits a la UPC.  

Durant el Saló Futura, també s'informarà de l'ampli ventall de màsters i postgraus professionals, programes de formació permanent adreçats a professionals que volen especialitzar-se i potenciar les seves habilitats directives i de gestió.

L’oferta de màsters per al curs 2014-2015 es pot consultar a http://www.upc.edu/aprendre/estudis/masters-universitaris/

Altres activitats en el marc del Saló de l'Ensenyament 2014 

La ‘4a dimensió’ de les noves tecnologies de la imatge. Per la seva part, el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) donarà a conèixer la seva oferta d'estudis mitjançant diverses activitats de dinamització: ‘Entra en la 4a dimensió’, un viatge en el temps i l’espai en el qual es podrà descobrir les possibilitats creatives de les noves tecnologies de la imatge, gràcies a la conjunció de la tècnica Time Lapse i la creació d’Imatges Generades per Computadora (Computer-Generated Imagery, CGI); ‘Viu la revolució de la Realitat Virtual’, que permetrà gaudir de la màgia de la realitat virtual i l’entreteniment digital amb les noves ulleres Oculus Rift; i una mostra de videojocs creats per antics estudiants del màster en Disseny i Creació de Videojocs de la UPC School. Així mateix, es podrà veure en directe com es dissenyen i desenvolupen videojocs a través d'una experiència real. 

Informàtica, minerals i impressores 3D, a l’Espai Ciència. La UPC també participa amb altres activitats a l'Espai Ciència, una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que té lloc en el marc del Saló de l’Ensenyament i que està destinada a promoure l’interès del jovent per les carreres científiques i tècniques. A l’Espai Ciència, ubicat en el mateix Palau 2 del Recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, hi serà present la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), que ha programat ‘Explorant la informàtica’, un recorregut per diferents activitats i aplicacions de la informàtica des de les més lúdiques, com ara els videojocs, a les més avançades, com ara la bioinformàtica, la robòtica, la realitat virtual o la simulació de sistemes o processos complexos. L'activitat vol mostrar com les tecnologies de la informació han contribuït  al benestar de les persones i com la informàtica és present, i ha transformat, àmbits tant diversos com la cultura, la medicina, l'administració pública, l'empresa, l'educació o l'esport. 

També serà present en aquest espai l'Exploratori dels Recursos de la Natura, a través de l'activitat ‘Els minerals a la vida quotidiana’. Amb l'objectiu de mostrar com els recursos de la natura ofereixen la matèria primera necessària per obtenir tots els productes que ens envolten, es presentaran un seguit de materials i es comprovaran els elements químics que contenen per relacionar-los amb la taula periòdica dels elements. Es detallaran les aplicacions d'aquests minerals, la relació amb els productes que s'utilitzen en el nostre dia a dia i es podran observar en detall a través de lupes binoculars. Així mateix, es projectaran experiències docents que ofereix l’Exploratori adreçades al professorat de secundària.

L'Exploratori és una iniciativa emmarcada en el Campus d’Excel·lència Internacional Barcelona Knowledge Campus, liderat per la UPC i la UB. Impulsat conjuntament amb l'Ajuntament de Berga, l’Exploratori té com a objectiu fomentar vocacions científiques i tecnològiques entre l'alumnat de secundària, millorar l'aprenentatge a secundària i educació superior i contribuir al desenvolupament d'un territori ric en recursos naturals.   

L’Espai Ciència també mostrarà la tecnologia d’impressió 3D de la Fundació CIM, un centre vinculat a la UPC i especialitzat en tecnologies de la producció. En concret, es podrà veure la impressora BCN3D+, la primera impressora 3D de codi obert desenvolupada a l'Estat, capaç de fabricar peces de fins a 25x21x20 cm.