Ja fa temps que la llei obliga les comunitats de propietaris a adaptar els seus edificis existents per tal que assoleixin unes condicions d'accessibilitat. Tant una llei d'estatal com una catalana imposen aquesta obligació que busca suprimir les barreres arquitectòniques. Tot i això, els terminis transitoris per dur a terme les reformes són molt amplis i, per tant, són encara moltes les comunitats que no han fet el pas d'apostar per l'accessibilitat. És per aquest motiu que la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca està treballant en una campanya per fer conèixer la normativa a les comunitats, amb l'objectiu que tinguin present aquesta obligació i evitar que el temps se'ls tiri al damunt.
Actualment, són molts els ciutadans amb algun tipus de discapacitat o problema que es veuen obligats a esperar per tal que les comunitats de propietaris dels edificis on viuen apostin seriosament per millorar les condicions d'accessibilitat. Cada vegada, els afectats són més, en bona mesura a causa de l'envelliment de la població. La crisi ha endarrerit el procés, atès que en les comunitats són moltes les persones que pateixen les seqüeles de l'economia. A més, s'hi suma una important dosi de morositat.
Cal tenir present que quan un veí, sigui o no propietari, justifica la necessitat per la seva discapacitat o hi ha persones més grans de 70 anys, la llei obliga a adaptar les zones comunes de l'edifici plurifamiliar en el qual resideix. S'ha de dur a terme les obres necessàries per tal de garantir les condicions adequades a les seves necessitats d'accés a l'habitatge, de comunicació i d'interacció amb l'accés a l'edifici, sempre que siguin tècnicament possibles. En aquest cas, és la comunitat la que haurà de dur a terme i pagar les actuacions i les obres d'adequació necessàries.
La llei va encara més enllà, ja que obliga a executar les obres de manera diligent amb relació al greuge a les persones afectades, i en tot cas en el termini d'un any, si són obres menors, o de dos anys, si són obres majors, a comptar de la data de l'acord de la comunitat de propietaris o, si s'escau, de la data de notificació de la resolució administrativa o judicial que ho imposi. Aquest termini es pot ampliar si algun dels propietaris que forma part de la comunitat justifica que el cost que se li imputa per aquestes obres supera el 33% dels ingressos anuals de la seva unitat familiar i que aquests ingressos són inferiors a 2,5 vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya.
Des de la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca criden les comunitats a conscienciar-se d'aquesta obligació legal, que d'aquí a un temps s'aplicarà per llei, sense necessitat que sigui demanat per cap propietari o usuari i amb sancions possibles de fins a 90.000 euros a pagar per la comunitat, amb responsabilitat també a les persones que la integren que obstaculitzin l'aplicació de la llei. La Cambra, a més, recorda que el dret de les persones afectades per problemes de mobilitat o amb discapacitat. "No s'hauria d'esperar que l'exigeixin, doncs els mateixos veïns són conscients d'aquestes situacions i haurien de facilitar-ne les solucions factibles".
L'accessibilitat als edificis: un repte que les comunitats hauran d'assumir
La Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa recorda a les comunitats de propietaris l'obligació per llei de suprimir les barreres arquitectòniques dels edificis | Els terminis per dur a terme les obres són molt amplis i la crisi ha endarrerit el procés | Les persones amb discapacitat o majors de 70 anys poden exigir les obres d'adequació
Ara a portada
Publicat el 09 de novembre de 2016 a les 17:00