L'Ajuntament engega una campanya per assolir una «Terrassa més neta»

Durant el 2017 es destinaran a la neteja de la ciutat 2,7 milions d'euros | Es reforçaran les inspeccions i controls policials per enxampar els que embrutin

Publicat el 10 de febrer de 2017 a les 11:41
La neteja de la ciutat és "una prioritat molt clara i cabdal per al govern de Terrassa". Així ho assegura l'alcalde Jordi Ballart, que aquest divendres ha presentat una nova campanya per potenciar la recollida selectiva i la neteja de la ciutat, juntament amb el tinent d'alcalde Marc Armengol. Durant el 2017 l'Ajuntament de Terrassa destinarà dos milions i mig d'euros a la neteja i posarà en marxa un seguit de mesures per evitar que l'espai públic estigui brut.

La campanya "Terrassa més neta" tindrà tres grans eixos: la millora dels serveis, un major control sobre les accions sancionables i la sensibilització ciutadana.

L'empresa municipal Eco-equip veurà incrementada la seva plantilla fixa en quinze persones durant aquest any. A més, la implementació d'una nova línia de càrrega lateral ha de possibilitar destinar més personal a altres serveis. Per fer possible la nova línia de càrrega lateral s'adquiriran dos nous vehicles.

Al marge de les inversions a Eco-equip, l'Ajuntament de Terrassa reforçarà el servei d'inspecció amb la incorporació de catorze persones que vetllaran pel compliment de l'ordenança. Els controls policials també s'incrementaran, especialment en els "punts negres" de brutícia a la ciutat i en els abocaments il·legals a l'entorn verd de Terrassa. Hi ha previstes sancions per embrutar la via pública amb accions com abandonar mobles vells als contenidors sense haver-ne concertat la recollida. Les multes poden arribar als 6.000 euros.

Finalment, les accions dels diferents serveis municipals es complementaran amb una campanya de sensibilització ciutadana que informarà de les conductes cíviques que cal seguir per mantenir neta la ciutat. El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat insisteix en l'obligació dels ciutadans de fer una correcta gestió dels residus: és obligatori separar les diferents fraccions i introduir-les al seu contenidor corresponent. Un dels aspectes en què més es posarà l'accent és la recollida de voluminosos: cal trucar al telèfon gratuït 900 720 135.

De retruc, l'objectiu de la campanya també és millorar el reciclatge a la ciutat. Una reducció dels residus en general i especialment de la fracció de resta possibilitaria reduir el cànon de residus que l'Ajuntament ha de pagar. Actualment es cobreix només el 70% del cost total amb els impostos de residus, que enguany s'han apujat un 5% per fer front a l'augment del cànon. "O apugem més els impostos o reciclem més", són les dues alternatives segons Armengol.

Durant l'any passat Eco-equip i l'Ajuntament de Terrassa van reforçar la neteja de la ciutat amb la contractació de fins a disset empleats fixos a l'empresa municipal, la renovació de la flota amb 21 vehicles nous i l'adquisició de 240 contenidors de matèria orgànica de càrrega lateral. En total, s'hi van destinar 2,7 milions d'euros.

L'alcalde de Terrassa reconeix que el servei de neteja va quedar en segon pla a causa "de la crisi econòmica" i que ara s'estan duent a terme majors inversions. "El compromís del govern en la neteja ha quedat demostrat el 2016", diu Jordi Ballart.