La regidora de Participació Ciutadana, Lluïsa Melgares, va presidir l’acte de presentació a la ciutadania de l’esborrany del Reglament Municipal de Participació Ciutadana de Terrassa. La jornada va marcar l’inici del procés participatiu en què el consistori recollirà les aportacions ciutadanes de cara a l’elaboració del document definitiu.
El nou Reglament de Participació Ciutadana incorpora diferents novetats respecte l’actual, que data del 1995.
Entre altres, destaquen:
Intervencions al Ple: no només podran participar les entitats, hi podran participar tots els ciutadans i ciutadanes que estiguin empadronats a la ciutat.
Compromís en promoure eines i aplicacions digitals per aconseguir la major transparència, informació i eficàcia en processos participatius i en la informació relativa a la gestió pública.
S’estableix un mínim d’una audiència pública l’any i la podran sol·licitar els consells de participació, les entitats (mínim 10%) i veïns i veïnes majors de 16 anys (mínim 3% del padró).
Creació del registre municipal de Participació Ciutadana per a la tria aleatòria per formar part dels consells i processos de participació.
S’obre la participació als majors de 16 anys (poden demanar audiència pública, formar part del registre de participació i participar en els consells)
Creació del Consell de Ciutat: un òrgan amb la participació de tots els agents socials i la ciutadania per als temes estratègics de ciutat i les gran línies de política i gestió municipal.
Canvis a la composició dels consells de districte: la vicepresidència l’ocuparà un membre que no sigui representant d’un grup polític, hi haurà persones no vinculades a entitats escollides aleatòriament i s’incorporaran representants de les comunitats educativa i sòciosanitària, entre altres modificacions.
Creació del consell d’Infants.
L’Ajuntament impulsarà processos de participació en projectes de gran envergadura o especial transcendència, en els plans temàtics o sectorials que afectin el conjunt de la ciutadania, i en les disposicions municipals d’especial rellevància. Les entitats i la ciutadania podran també sol·licitar la realització de processos de participació
El procés participatiu que ara comença tindrà una doble vessant: d’una banda, hi haurà sis sessions de debat, una per cada districte, obertes a tota la ciutadania, en què es debatrà conceptualment el reglament, abordant els grans temes que es desenvolupen en l’articulat del document. Les sessions començaran a principis de març. En paral·lel, el debat es podrà fer també a Internet, a través d'un blog. En aquest blog es pot consultar l’esborrany del reglament i fer aportacions o comentaris a qualsevol dels més de 60 articles que conformen el document.
Aquest procés s’allargarà entre dos i tres mesos, aproximadament, en funció de l’activitat que registrin el blog i les sessions territorials, i de la quantitat de propostes rebudes. A partir d’aquí es redactarà la versió definitiva del reglament. L’acte d’ahir va incloure les intervencions de dos especialistes en l’àmbit de la participació. Fernando Pindado, advocat expert en polítiques públiques i participació ciutadana, va parlar sobre els reglaments de participació ciutadana i la seva utilitat, i Ismael Peña-López, professor dels estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya, i especialista en Societat del Coneixement, va oferir una ponència sobre noves formes de participació.
L'Ajuntament presenta el Reglament de Participació
El document es debatrà en sessions als districtes i per Internet
Ara a portada
Publicat el 14 de febrer de 2014 a les 13:31
Et pot interessar
-
Societat El Torneig Hockey Solidari a Terrassa ja té data de començament
-
Societat Terrassa renova la gespa dels estadis municipals
-
Societat Terrassa és la ciutat de Catalunya on més s'ha reduït la delinqüència l'últim any
-
Societat La fira de vins «El Vapor del vi» celebra la primera edició a Terrassa