Segons Vega, tant l'anunci com les afirmacions suposen, “el menysteniment d’allò planificat en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona” aprovat pel Govern de la Generalitat el 2010, on s’estableix la necessitat d’una nova línia Barcelona-Vallès a través del túnel d’Horta. Fa uns dies LaTorre publicava un reportatge amb la valoració dels experts en relació a aquest projecte.
Per l'alcalde de Terrassa, “la licitació de l’estudi i les declaracions del conseller ens posen en alerta, perquè si veritablement la Generalitat descartés fer el Túnel d’Horta, els barris del sud i del sud-est de Terrassa com Can Palet, Ca n’Anglada, Montserrat no es podran dotar de l’estació prevista en el PTMB, i Terrassa no tindrà servei directe amb la UAB, ni tampoc amb la Sagrera A.V.de Barcelona”.
El passat mes de febrer, la Generalitat va engegar la licitació de l’estudi funcional i de viabilitat de possibles alternatives de millora de la capacitat i connectivitat dels FGC al Vallès, un estudi que plantejava considerar dues alternatives: per una banda, millorar la capacitat del corredor actual per Collserola -ja sigui ampliant l’actual túnel o construint-ne un altre-; i per l’altra, la creació d’un nou túnel ferroviari per Horta, d’acord amb la previsió del PTMB.
En la carta adreçada al conseller, Alfredo Vega exposa la seva preocupació perquè amb la licitació de l’estudi s’està “menystenint i ignorant la planificació del PTMB, que preveia el túnel d’Horta, d’acord amb el disseny actualment vigent de les comunicacions ferroviàries del territori metropolità i vallèsa”.

L'opció del segon túnel per Collserola pren cada cop més força.
Així mateix l’alcalde mostra la seva sorpresa perquè des del Govern “s’ignori de manera tan evident els municipis que formen part del territori metropolità i vallesà”. Precisament a primers de març Alfredo Vega, junt amb els alcaldes de Cornellà, Mataró, Sabadell, i Granollers van reclamar que s’activi la Comissió d’Ordenació Territorial Metropolitana de Barcelona, constituïda el 2005, i que es compleixin les fites periòdiques i de seguiment i avaluació del PTMB, quan s’acosten ja els 10 anys de vigència del document, plantejat en un horitzó de l’any 2026.
D'aquesta manera, el posicionament de Terrassa en relació al futur de la xarxa ferroviària metropolitana i vallesana, tal com exposa l’alcalde en la carta, és “clarament favorable a la línia a través del túnel d’Horta, que contribuiria a equilibrar el territori, a fomentar la sostenibilitat i a eixamplar l’oferta de transport públic per a milers de ciutadans i ciutadanes de diversos municipis”.