«L'Emotiva és un gran pas per reivindicar la importància històrica de la fotografia a Terrassa»

Parlem amb el fotògraf Paulo Cacais, un dels organitzadors de la primera edició del primer festival de fotografia de la ciutat, amb exposicions del 2 al 28 de novembre

Publicat el 09 de novembre de 2020 a les 20:00
Actualitzat el 09 de novembre de 2020 a les 21:12
Aquest novembre se celebra la primera edició del primer festival de fotografia de Terrassa. Es tracta de l'Emotiva, impulsat per la Xarxa Fotogràfica de Terrassa, també coneguda com a Xafa't. S'havia de celebrar a la primavera, però la pandèmia ha obligat a posposar-ho fins ara: des del 2 i fins al 28 de novembre Terrassa serà la capital catalana de la fotografia.

Més d'una desena d'exposicions formen la mostra de la cita: obres de fotògrafs locals, nacionals i internacionals, d'edat variada i temàtica diversa. LaTorre ha parlat amb el fotògraf Paulo Cacais, membre de Xafa't i portaveu, en aquesta ocasió, d'un festival que pretén acostar la fotografia a la ciutadania plantant cara a la Covid-19.

- Què és Emotiva i quin és el seu objectiu?

- Emotiva és un festival de fotografia que vol acostar el gènere fotogràfic a la ciutadania. Volem que s'estableixi, que es consolidi. La primera edició podem considerar-la com a versió "beta" per saber del que som capaços, saber com ens coordinem i establir una bona relació amb els col·laboradors, sales d'exposició i Ajuntament de Terrassa. En definitiva, ens proposem reivindicar la importància de la fotografia en aquesta ciutat i aquest és un gran pas per aconseguir-ho.

[blockquote]"Emotiva és un festival de fotografia que vol acostar el gènere fotogràfic a la ciutadania que volem que es consolidi"[/blockquote]
- La relació entre Terrassa i la fotografia és forta?

- Terrassa és bressol de grans fotògrafs com Josep Maria Albero o Joana Biarnés, així com d'altres d'actuals i molt actius. Som una ciutat amb una gran tradició fotogràfica, considerada capital catalana del gènere en els anys 60 i 70 juntament amb Igualada.

Aleshores, el Casino del Comerç, on s'hi trobava el Grup Fotogràfic -embrió de l'actual FotoClub Terrassa- acollia visites i exposicions de fotògrafs internacionals. Aquesta relació s'ha anat perdent amb el canvi generacional, però amb iniciatives com l'Emotiva podem tornar a estar al primer pla del panorama fotogràfic. Consulta aquí totes les exposicions de l'Emotiva 2020.

[blockquote]"Som una ciutat amb una gran tradició fotogràfica, considerada capital catalana del gènere en els anys 60 i 70 juntament amb Igualada"[/blockquote]
- D'on sorgeix la idea d'organitzar el festival?

- L'entitat organitzadora, Xafa't, va néixer el 2018 amb el propòsit de fomentar la fotografia a Terrassa. Ens hi vam aplegar fotògrafs professionals i aficionats, així com entitats. Volíem acostar el gènere a la gent, i vam impulsar exposicions amb la idea de derivar cap a un festival on agrupar-les sota un sol nom. A la primavera ens vam decidir i vam programar la primera edició, però la pandèmia ens ha fet aplaçar-la fins ara.
 

Fotografia de Paulo Cacais,  exposada a la llibreria La Temerària fins el 28 de novembre. Foto: Paulo Cacais
 

- De quina manera ha afectat la pandèmia a la celebració de la primera edició?

- Per una banda, volíem organitzar-la a la primavera, però no vam veure-ho clar i vam endarrerir-la fins ara, en què l'hem fet coincidir amb l'exposició de Joana Biarnés a la Sala Muncunill, cap de cartell d'aquesta edició. I per altra, de les 18 exposicions que teníem previstes, sis no es poden visitar a causa de les restriccions que afecta el sector de l'hostaleria i altres espais. A banda de les mostres, volíem organitzar activitats que també s'han hagut de cancel·lar, pel que només hi haurà exposicions. La inauguració va ser virtual, i les conferències i taules rodones que s'havien de celebrar han estat traslladades a la xarxa, on anirem penjant contingut per promocionar el debat.

[blockquote]"Abracem el fotoperiodisme històric i actual, però també propostes més artístiques, de paisatge, tradicions...no volem tancar les portes a cap proposta"[/blockquote]
- Quines temàtiques i autors hi trobem, a les exposicions?

- Volem obrir-nos a tots els gèneres, en aquesta primera edició i a les següents. Abracem el fotoperiodisme històric i actual, però també propostes més artístiques; de paisatge, tradicions, entre altres. Alguna, fins i tot, va més enllà de la fotografia de manera sorprenent. També vull destacar que membres de Xafa't exposem a la llibreria La Temerària en una exposició conjunta.
 

Imatge de la fotògrafa xilena resident a Barcelona Kati Riquelme, que exposa fins el 28 de novembre a la llibreria Cinta. Foto: Cedida-Kati Riquelme


Pel que fa als autors, tenim exposicions de persones molt joves com Gala Espín, que té 21 anys, o Miriam Lázaro, de 27.  També comptem amb la participació de fotògrafs veterans, com Vicenç Villatoro, que té 91 anys. Alguns tenen recorregut i altres fan els seus primers passos; veiem la fotografia com un gènere plural i no volem tancar les portes a cap proposta: ens identifiquen en la diversitat. Consulta aquí totes les exposicions de l'Emotiva 2020.

[blockquote]"Pretenem que es vegi el potencial que tenim com a festival i com a ciutat"[/blockquote]
- Quines són les expectatives per aquesta primera edició?

- Pretenem que es vegi el potencial que tenim com a festival i com a ciutat. Hem comptat amb molt pocs recursos per aquesta edició, però això ens encoratja a demostrar del que som capaços. L'Ajuntament ens ha promès suport, i ens sentim obligats a donar-nos a conèixer al públic i poder instaurar l'Emotiva com a festival anual i alhora esperat per la ciutadania.

[noticia]76069[/noticia]