
El passat 20 d'octubre, es van complir 25 anys de la primera protecció d’Arbres Monumentals per part de la Generalitat de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 250 arbres monumentals individuals i 3 arbredes. Aquests arbres són diversos en espècie, aspecte, història, etc. Alguns es troben prop d’una masia, d’altres isolats al mig d’un prat, d’altres formen part d’un bosc, o són a la vora d’un camí o d’una font. Cadascun és diferent de la resta i té una història pròpia.
N’hi ha que són força coneguts i estan carregats d’història i simbolisme com el Pi de les Tres Branques (Castellar del Riu, el Berguedà); d’altres formen o van formar part del paisatge i la vida quotidiana d’alguns pobles com el Plàtan de la Plaça de Colera (Colera, l’Alt Empordà) o l’Om del Banc de la Paciència (Sant Feliu de Codines, el Vallès Oriental). D’altres són més solitaris i silvestres com el Pi deth Pla de Naut (Vielha e Mijaran, era Val d’Aran) o el Pi d’Amitges (Espot, el Pallars Sobirà). Del Vallès Occidental, el web en recull tres: Alzina de Can Pedró a Palau de Plegamans, Roure del Parc de Ca n'Oriol a Rubí i el Pi de les Quatre Besses del Dalmau a Sant Llorenç Savall.
A més de la Generalitat, ajuntaments i consells comarcals d’arreu han protegit nombrosos arbres sota l’empara de la figura de protecció d’Arbre d’Interès Local o mitjançant plans urbanístics municipals. En tenim uns 1.300 de protegits.
A fi de difondre tot aquest ric patrimoni, s’ha posat a disposició del públic la web d’ Arbres Monumentals on trobar informació d’aquests arbres. La web detalla mesures, dades històriques, fotografies, localització, etc., però també fa referència a altres arbres singulars fins i tot de fora de Catalunya. Hi ha altra informació diversa com ara documentació de jornades tècniques d’arbres monumentals, informació bibliogràfica, un rànquing amb els arbres més grossos que tenim mesurats, etc. Finalment, s’ha habilitat una adreça electrònica on adreçar aportacions en matèria d’arbres singulars.
Més informació a Ecodiari.cat