
La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) inaugurarà avui l’Auditori Joan Salvadó, construït a les instal·lacions de la seva clínica universitària, que és el Centre Universitari de la Visió (CUV). L’auditori Joan Salvadó està dotat amb l’equipament audiovisual i amb les eines de comunicació multimèdia d’última generació. L’aportació econòmica de l’administració local i d’empreses del sector òptic han estat clau per fer realitat aquesta nova infraestructura, pensada per facilitar la formació permanent als professionals de l’òptica i l’optometria, per a l’intercanvi i difusió d’idees que contribuiran al desenvolupament acadèmic i professional, i per cobrir les necessitats docents i institucionals de la FOOT.
Sessions de formació amb les darreres tecnologies audiovisuals; retransmissions a través d’Internet a qualsevol lloc del món amb imatge i so d’alta qualitat, formació no presencial i un aforament de fins a 103 places són els actius que presenta l’auditori Joan Salvadó de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), ubicat al Centre Universitari de la Visió (CUV).
Per això, amb aquesta nova infraestructura la FOOT podrà posar en marxa activitats docents innovadores, de recerca i de formació continuada per a professionals, que generaran sinèrgies entre els móns empresarial, universitari i sanitari en l’àrea de la salut visual.
Equipament amb les noves tecnologies
L’auditori Joan Salvadó és un espai ampli que, gràcies a la seva la distribució i a la modularitat de les seves instal·lacions, pot dividir-se fàcilment en dues sales de menor capacitat per a actes de petit format.
El disseny està orientat a obtenir la màxima funcionalitat per a totes les persones usuàries. D’una banda, s’ha construït una rampa que fa accessible la tarima per a les persones amb mobilitat reduïda, per a les quals s’han previst espais reservats. De l’altra, s’han instal·lat tauletes a totes les places, que disposen d’endoll per poder connectar dispositius electrònics. Pel que fa a la taula de presidència, està dotada de connexions tant d’àudio com per a dispositius portàtils.
Les instal·lacions de la sala, que disposa de cobertura Wi-Fi, permeten la integració dels equips mòbils de videoconferència d’alta qualitat del campus. Aquesta flexibilitat d’adaptació facilita la difusió i la participació en multiconferències, l’emissió en directe dels actes a través de canals telemàtics (en stream) i, si s’escau, realitzar conferències a través d’Internet (webconferences).
En aquest sentit, els aspectes tècnics vinculats a la transmissió per vídeo han estat tractats amb especial sensibilitat, adaptant l’espai als nous formats panoràmics per millorar i facilitar la visualització dels continguts audiovisuals o multimèdia. A més, l’espai disposa de connexió directa amb els gabinets del Centre Universitari de la Visió, per poder organitzar visionats d’exploracions clíniques reals i en directe.
Les característiques tècniques de la sala permeten gaudir també d’un so de qualitat i amb una distribució homogènia, ja que compta amb un sostre i uns revestiments pel condicionament acústica.
La sala compta amb una cabina tècnica de control i d’un espai per ubicar sistemes de traducció simultània, i està dissenyada per tenir un consum energètic eficient.
Aquesta actuació ha rebut finançament del programa Campus d’Excel·lència Internacional (CEI) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, en el marc del projecte Campus Energia per a la millora de l'eficiència energètica dins de l’àmbit d’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior. L’obra també ha estat finançada per les empreses del Patronat de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa, amb el patrocini especial de General Óptica, Ciba Visión i Medop-Medical Óptica, i per la mateixa FOOT.
El projecte d’adequació ha estat realitzat pel Servei d’Infraestructures de la UPC conjuntament amb el Servei d’Obres i Manteniment i els Serveis Informàtics del Campus Terrassa.
Joan Salvadó
La comunitat universitària de la FOOT va decidir, per votació popular, batejar el nou auditori amb el nom de Joan Salvadó, en memòria d’aquest professor que va ser director de la llavors l’anomenada Escola Universitària d’Òptica i Optometria de Terrassa (EUOOT) entre els anys 1992 i 1996, any de la seva mort.
Joan Salvadó va néixer en una família arrelada a l’òptica i l’optometria. Era físic de formació i òptic per vocació. De personalitat dinàmica i emprenedora, Salvadó va ingressar com a professor a la Facultat l’any 1979 i va formar part del seu primer cos docent. Entre els anys 1979 i 1993 l’EUOOT compartia espai a l’Escola Industrial amb els estudis d’enginyeria tècnica. Salvadó va liderar la construcció i el trasllat al nou edifici del carrer Violinista Vellsolà, que es va inaugurar l’any 1993 sent ell director.
També va emprendre altres projectes que han estat vitals per a la consolidació dels estudis universitaris d’Òptica i Optometria i per a la promoció de la professió, com ara la primera reunió nacional de professorat de tecnologia òptica, de la qual va sorgir el primer llibre de text d’aquesta matèria escrit en castellà. Salvadó va aconseguir les primeres dotacions d’instrumental per crear els primers gabinets optomètrics per a la facultat; va crear el primer programa Erasmus de l’Estat en l’àrea de l’òptica i va signar els primers convenis amb empreses.