El projecte de reforma educativa que relega el català a un paper residual a l'escola i tomba el model d’immersió lingüística ha tingut ja resposta aquesta mateixa setmana dels partits de l'equip de govern de Terrassa, de la societat civil, d'Òmnium Cultural i de la plataforma Somescola. Al Raval de Montserrat ja s'han viscut també les primeres manifestacions contra el ministre José Ignacio Wert i el seu esborrany de llei.
El PSC de Terrassa ha impulsat un acord dels portaveus a l'Ajuntament de Terrassa, en defensa del model d'immersió lingüística a les escoles. Tots els grups s'hi han mostrat d'acord, llevat del Partit Popular.
El PSC protesta
S'exigeix "al ministre que es faci enrere en la modificació de la Llei d'Ensenyament", la qual, segons els socialistes, pretén "marginar la llengua catalana i trencar el nostre model d'ensenyament propi". Els populars ja han afirmat, en paraules del seu líder, Gabriel Turmo, que el seu grup municipal "no donarà suport a una proposta que instrumentalitzi per interessos polítics".
Des d'ICV-EUIA se signen les paraules de l'acord però es considera que cal afegir-hi matisos que van més enllà de la llengua i que afecten directament el model educatiu. Mariona Vigués, portaveu de CiU, subscriu l'acord, "aquests i tots els que vagin en la mateixa línia".
Segons Amadeu Aguado, "s'ha impulsat de forma immediata aquest acord de portaveus com a resposta al que considerem que és un clar atac a la llengua catalana". Des dels socialistes s'ha valorat aquesta proposta del govern popular de forma "molt negativa ja que entenem que el ministre Wert el que aconseguirà és marginar la llengua catalana a les escoles i, de pas, trencar el nostre model d'ensenyament propi que fins ara ha demostrat ser eficaç i que ha estat garantia de cohesió social a Catalunya".
A nivell institucional, l'Ajuntament de Terrassa sempre ha fet costat a la campanya de defensa del model d’immersió lingüística a través dels seus òrgans. La junta de govern va acordar, el 9 de setembre, donar suport a la Generalitat en les accions que emprengui per defensar-lo. Així mateix, el ple municipal del mes de setembre va aprovar una proposta de resolució en suport a la immersió lingüística amb els vots del PSC, CiU i d’ICV-EUiA.
Atemptat contra la llengua
Òmnium Cultural de Terrassa i la plataforma Somescola consideren aquest text com un atemptat a la llengua, a la cohesió social i a la promoció d’igualtat d’oportunitats que han presidit l'escola catalana en els darrers anys. "En aquest projecte, el català quedarà relegat a matèria optativa i obliga la Generalitat a pagar escoles privades als alumnes que no puguin accedir a l'educació en castellà a les escoles públiques", escriu Xavi Ordeix, president d'Òmnium Terrassa.
Ordeix ha qualificat el ministre Wert de neofeixista i ha parlat "d'atac a la llengua i a la convivència" i d'actuació "indecent. Cada cop que Espanya té un problema ataca Catalunya. Sempre rebem els mateixos. N'estem farts, i respondrem". Ordeix destaca que el català ha estat una llengua d'integració molt important per a la gent vinguda de fora.
Les reaccions de les entitats, els sectors educatius, mestres, sindicats i associacions de pares i mares integrats en la plataforma Somescola no s'han fet esperar i han proposat diferents mesures de protesta, la primera, plantar a tots els centres educatius cartells i pancartes a favor de la immersió lingüística amb el lema 'Per un país de tots, l'escola en català', i fer un breu acte reivindicatiu amb tota la comunitat educativa el mateix dilluns 10 de desembre a la sortida de les classes.
Trobada a Barcelona
A nivell local es convoca totes les entitats a properes mobilitzacions com ja es va fer el 12 de setembre i el 12 d’octubre del 2011 al Teatre Principal per mostrar el desacord amb les sentències del Tribunal Suprem que posaven en perill el model educatiu català. Somescola ha convocat una concentració dilluns vinent, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans, a dos quarts de set de la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
Les entitats que conformen el MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa) han convocat una jornada reivindicativa en defensa de l'educació pública i contra la LOCME i les retallades per a dijous vinent, dia 13. El MUCE convoca el professorat i tota la comunitat educativa a organitzar actes de protesta als centres al migdia i a assistir a la manifestació que sortirà a les sis de la tarda de la plaça de la Universitat i anirà fins a la plaça de Sant Jaume