Els hàbits a l'hora de dormir sempre han estat un tema complex, ja que hi ha varietat d'opinions. Es reconeix la importància de dormir les hores suficients per mantenir la salut, així com l'impacte de fer-ho sota un esquema regular. Però també cal tenir en compte com fer-ho, és a dir, en quina posició hem de dormir?
És un tema més complex del que sembla, a més hi ha diferències culturals a l'hora de realitzar aquesta activitat necessària per a tos.
Encara amb això, diversos estudis assenyalen i concorden en els avantatges de dormir de costat o, com diuen els experts, decúbit lateral, i preferentment l'esquerre. Els avantatges són les següents:
Afavoreix els processos del sistema glinfátic
Quan adormim s'activen un munt de mecanismes en el cos humà, i un d'ells és el treball del sistema glinfátic. Aquest sistema és la via de neteja de deixalles del sistema nerviós en els organismes mamífers, i és que, si és el sistema limfàtic l'encarregat d'això en la resta del cos, el cervell i la medul·la espinal manquen de força vascular limfàtica; és per això que la seva activitat és tan important donada l'absència de la circulació limfàtica convencional present en els altres sistemes.
Doncs bé, l'estudi recent d'investigadors de la Universitat de Stony Broock, i publicat al “Journal of Nuroscience”, assenyala que en la posició decúbit lateral el sistema glinfátic és més eficaç, és a dir, que aquesta posició és la millor i més eficient per eliminar els residus en el cervell; procés vital per al funcionament del sistema nerviós. A més, que aquest procés es realitzi correctament redueix les probabilitats de desenvolupar Alzheimer i altres malalties neurològiques. Diversos tipus de demència estan vinculades a trastorns de somni.
Aquest estudi va realitzar aquests resultats fent comparatives entre diferents posicions al dormir. Han analitzat els processos del sistema glinfátic amb ressonàncies magnètiques en cada postura. Així, van assenyalar que la posició decúbit lateral era més eficient en comparació altres posicions, com de cap per amunt i de cap per avall.
Alleuja l'acidesa estomacal
Això si utilitzem la posició de costat esquerre, és a dir el decúbit lateral esquerre i no el dret. Almenys així ho assenyala un estudi realitzat en pacients amb reflux gastroesofàgic. Ha estat publicat al “JAMA Internal Medicine”, on es van analitzar diferents canvis d'hàbits en pacients com deixar de fumar, sopar tard o ingerir alcohol, així com dormir tant de costat esquerre com a dret. El que van trobar va ser una diferència significativa depenguin del costat utilitzat per dormir, essent el costat esquerre més favorable perquè els pacients no tinguessin reflux i per tant, dormissin millor.
Ideal para embarassades
Dormir durant l'embaràs, sobretot en els últims mesos, es torna una tasca difícil. No obstant això, la posició decúbit lateral esquerra sembla ser de nou la resposta, ja que dormir d'aquest costat és molt més benèfic per a la mare i el fetus. Incrementa la quantitat de sang i nutrients que arriben a la placenta i la mare pot respirar millor que de cap per amunt, que els pulmons es comprimeixen. També és recomanable utilitzar coixins per apuntalar les cames i el ventre, per no exercir força en la columna i els malucs.
Dormo de cap per avall, què faig?
La resposta curta és: canvia de posició al més aviat possible. Múltiples estudis, per o dir tots, la titllen de "la pitjor posició per dormir". I és que dormir en aquesta posició afecta la posició natural de l'esquena, provocant curvatura i pressionant les vèrtebres; el coll s'eleva també i es comprimeix l'estómac i els pulmons, a més que impedeix la capacitat de respirar profundament, ideal per l'oxigenació.
Dormo de cap per amunt, què faig?
Dorm sense coixí. Si bé aquesta posició també és recomanada en molts casos, és un requisit que el coixí que utilitzis sota el teu cap no sigui molt elevada. En aquesta posició és molt més probable roncar per la pressió que es fa a la gola, ja que impedeix el flux lliure de l'aire, a més que el mateix pes comprimeix els pulmons. En canvi, es diu que és la millor posició per a l'esquena perquè jeu de forma natural.
I tu, com dorms?
Quina és la millor posició per dormir segons la ciència?
Un estudi de la de la Universitat de Stony Broock, publicat al “Journal of Nuroscience” desvela la posició més saludable
Ara a portada
Publicat el 19 d’agost de 2015 a les 09:41
Actualitzat el 19 d’agost de 2015 a les 10:01
Et pot interessar
-
Societat El Torneig Hockey Solidari a Terrassa ja té data de començament
-
Societat Terrassa renova la gespa dels estadis municipals
-
Societat Terrassa és la ciutat de Catalunya on més s'ha reduït la delinqüència l'últim any
-
Societat La fira de vins «El Vapor del vi» celebra la primera edició a Terrassa