
Peña i Sòria comercialitzen fertilitzants Foto: L.P.
Dr. Worm podríem definir-la com la primera granja urbana de cucs del nostre país? Com és que se us va acudir això?
Adrià: Havia estudiat salut ambiental i vaig començar a col·laborar amb una empresa que havia muntat l’Emma amb la seva mare sobre serveis ambientals, on feien analítiques de camps per agricultors, per empreses; i jo, era el de pràctiques.
Emma: el coneixia de la universitat... i vam tornar a coincidir en un grau de disseny industrial al Vapor Universitari. Aquesta formació ens va servir per barrejar la fabricació d’uns mòduls –que estem projectant- perquè la gent pugui tenir-los a casa i pugui autoreciclar la matèria orgànica que genera una família. O sigui que hem fusionat dues vies de formació: disseny industrial i estudis ambientals.
I es va encendre l’idea de cultivar cucs?
E: Sí, vam estudiar l’idea de la lombricultura, que llavors era una cosa molt innovadora. I vam muntar una granja de cucs. La primera urbana! No generem residus i podem estar en sòl urbà i com que no som al camp, el nostre cuc no té depredadors com els talps, els ocells o les rates.
A: Al final, el cuc és un ésser viu molt vulnerable: no té ulls, no té oïda i poc desenvolupat l’olfacte, a diferència del tacte que en té molt. Al tenir-los aquí en cubicles, sense depredadors externs, tenim molt més bon rendiment.
Què fan?
E: Fem, produïm i comercialitzem biofertilitzants orgànics, que són uns materials sense
productes químics fets només de matèria orgànica.
A: És adob, que distribuïm en forma sòlida o líquida, segons les aplicacions. El líquid va molt bé per jardineria, per aplicar a segons quin tipus de rec. O en un gran camp de fruiters o horta, per no aplicar-lo a petites dosis a cada planta, es pot barrejar amb el rec i l’humus líquid arriba millor.
En termes col·loquials, distribueixen una mena de fems?
A: Exactament. Però molt millor que el fem de cavall perquè els fertilitzants de la llombriu filtren la proteïna que es troba en els fems i té més contingut nutritiu.
Quants cucs hi ha en cada cubicle?
A: Entre 4.000 i 5.000 cucs en uns cubs d’uns 40 litres que en un mes i mig fan la terra bona.
Per què no fa pudor?
A: Perquè seleccionem les matèries orgàniques en funció de la seva descomposició i perquè el cuc inocula els àcids de la matèria orgànica.
I no mata les plantes, al contrari?
A: Correcte, perquè el cuc fa túnels i amb les cavitats millora la humitat per a les plantes. Són al·lèrgics al sol!
E: Fins i tot, encara que no afegeixis matèria orgànica a les cubetes d’horts urbans o testos que puguis tenir en una terrassa, el cuc s’alimentarà de les fulles seques que vagi produint la pròpia planta. És com un termòmetre de bona salut!
Té bona acollida el producte?
A: Sí, perquè a més comptem amb la moda de l’horticultura urbana, el menjar ecològic... el nostre producte és totalment natural; un cercle, una matèria orgànica que és transformada en una altra matèria orgànica. El cuc segrega calci i per tant el fem que genera ja en conté i no cal afegir-n’hi.
Consideren que és un negoci de futur?
E: Tot i que en el sector de l’horticultura i la jardineria ja hi ha molta oferta de fitosanitaris, molts productes no són sostenibles. El nostre fertilitzant, saneja. Quan detectem perquè una terra no produeix, des dels serveis de R&D GESISA també analitzem l’estat de salut d’un camp i, en aquest sentit, els cucs ens són bioindicador perquè si la terra no és bona o està contaminada, els cucs o bé no s’adapten en les hores que toca o bé es moren.
A: El que oferim, sobretot, és un assessorament sobre quins productes ecològics i no tòxics pots afegir al teu hort. I tot gràcies als cucs.
Estem parlant d’un animaló molt complex i que es reprodueix exponencialment! Posem-hi xifres.
E: Molt ràpid...
A: Cada set dies es reprodueixen, als 14 dies fan els ous, als 21 dies eclosionen els cucs i en neixen entre 3 i 21. Al cap de tres mesos, ja tenen la forma adulta i comencen a reproduir-se. I viuen fins a 16 anys! I a sobre, devora molt ràpidament, també!
Les llombrius que vosaltres crieu per produir el compost són cucs de terra californians, tot i ser una espècie autòctona.
E: Sí, és una espècie pròpia de la Conca del Mediterrani i és més petit que el cuc de terra que estem acostumats a trobar al terra. Científicament es coneix com a “Eisenia Foetida" i a la lombricultura és la producció d’humus de cuc.
A: Aquest és un gran devorador de menjar: la matèria orgànica que converteix en humus i també un gran reproductor.
Què fa exactament el cuc?
E: Es menja tota la matèria que estigui en descomposició. És un animal molt selectiu i que transforma les restes de verdura, les peles de patata, el pòsit del cafè, del pa, en aquesta terra tan negra i pura que coneixem com a bona. En aquests moments fomentem un component que estem tramitant amb el segell d’agricultura ecològica, que ens donarà un valor afegit.
A: Normalment, cal barrejar aquesta terra nostra amb altra o fibra de coco perquè és massa pur.