
Foto: Adrià Costa
Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, “aquest és un important pas endavant en la defensa dels interessos locals i de l’equitat, un principi fonamental que considerem prioritari per garantir que tothom que realitza la seva activitat econòmica a la ciutat contribueixi en justa proporció al sosteniment de les finances municipals.”
La nova ordenança recull la jurisprudència dictada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea i pel Tribunal Suprem, que indica que no es poden gravar les companyies subministradores que no siguin titulars de la xarxa, és a dir, les comercialitzadores, i que el càlcul de la taxa s’ha de fer en base a l’ocupació efectiva del domini públic. Les companyies van recórrer l’anterior ordenança local, en vigor des del 2006, que feia el càlcul en base al percentatge d’ingressos de les empreses.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va reconèixer el dret dels ajuntaments a cobrar una taxa a les companyies que fan negoci a l’espai públic, però va dictaminar que la fórmula que s’aplicava en aquella primera ordenança no era vàlida. La taxa va quedar anul·lada el juliol de 2102 i des d’aleshores no s’havia tornat a proposar cap altra sobre aquest àmbit.
Davant la possibilitat que les operadores continuïn recorrent la nova taxa com havien fet fins ara, l’equip de govern defensa el seu posicionament: “Entenem la defensa legítima dels seus drets, però no ens plegarem als interessos del mercat i de les grans empreses explotadores, mentre que la resta d’activitats econòmiques de la ciutat compleixen les seves obligacions fiscals malgrat el moment econòmicament difícil que estem travessant”, afirma l’Alcalde, Jordi Ballart. Aquesta és una proposta de gran complexitat tècnica que afronta l’Ajuntament de Terrassa pràcticament en solitari, ja que no es té constància de cap altre ajuntament que aprovi una ordenança similar per al 2015. La proposta es durà al Ple Extraordinari d’Ordenances que se celebrarà aquest dijous.