Ultimàtum d'Afectats per la hipoteca a l'Ajuntament

La Plataforma denuncia "el fracàs" de l'Oficina d'Intermediació municipal per la "manca de recursos i l'opacitat total" i demana una reunió "urgent" amb l'alcalde Jordi Ballart

Lluïsa Tarrida
27 de febrer del 2013
La Plataforma s'ha mostrat molt crítica amb l'actuació del Consistori egarenc
La Plataforma s'ha mostrat molt crítica amb l'actuació del Consistori egarenc | Emilce Mira
La Plataforma s'ha mostrat molt crítica amb l'actuació del Consistori egarenc Foto: Emilce Mira/PAH

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Terrassa (PAH) vol manifestar que a la nostra ciutat al llarg dels tres anys en què l'entitat ha estat en funcionament s'han plantejat nombroses demanades, en total 19 des del 2010. Entre aquestes propostes hi ha el suport a la ILP, que es fessin públiques les xifres dels desnonaments o que s'intervingués des de l'Ajuntament per evitar-los, la Plataforma ha reclamat habitatge social de lloguer o atacar l'habitatge buit en mans dels bancs "per incompliment de la seva funció social".

Ara, la PAH considera que s'ha arribat a un punt d'inflexió i per això ha decidit replantejar les seves demandes a l'equip de govern bipartit. Afirmen que de les dinou demandes que ells van presentar, tretze no les han complert, dos han estat ateses i tres s'han complert a mitges. Consideren que les que s'han atès eren de "mínims" com són "facilitar un local a la PAH, hosyals per reallotjaments temporals i intervencions en alguns desnonaments".

Tampoc es mostren contents amb la "gran aposta" de l'Ajuntament: l'Oficina d'Intermediació Hipotecària, a la qual titllen de ser "un fracàs" perquè "s'ha fet molta publicitat però destinat pocs recursos, s'ha mal plantejat i hi ha una opacitat total". Per tot plegat expliquen que el balanç de la intervenció de l'Ajuntament en la problemàtica dels desnonaments que afecten i molt a la ciutat ha estat de "masses bones paraules, algunes mesures ineficaces, cap mesura en àmbits sensibles que generi canvis i alguns 'farols'.

La relació amb l'Ajuntament
Des de la Plataforma afirmen que "la ciutat ha fet gestos valents contra els desnonaments, però l'Ajuntament ha continuant mantenint el cap sota l'ala" i  ha criticat durament que "fa més de mig any que des del Consistori no se'ns ha preguntat sobre la situació actual". La PAH exigeix una "reunió urgent" amb l'alcalde en un termini de 15 dies i en aquesta trobada pretenen plantejar-li tres mesures indispensables:

1. Moratòria de desnonaments fins que s'aprovi la ILP. I per aconseguir-ho proposen retirar de forma preventiva els fons als bancs que no aturin els desnonaments d'habitatge habitual i la intervenció efectiva en seu judicial.

2. Habitatge social de lloguer. A més de posar impostos immediats als habitatges buits, expropiació d'ús o de la propietat, forçar la rehabilitació de pisos buits, i impostos pels caixers i oficines bancàries per finançar la política d'habitatge. Activar habitatges social de reallotjament immediat i activar els habitatges buits públics de forma immediata.

3. Accés a les dades i transparència sobre els desnonaments, habitatge social, habitatges buits.

Si l'Ajuntament no respon a la petició de reunió en aquests 15 dies, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca posarà "punt i final a la relació amb el Consistori i emprendrem accions contundents contra aquesta institució perquè ha abandonat les seves funcions de defensa de la població i per considerar-la presa dels interessos dels bancs". "S'ha acabat la paciència", sentencien.