
"Volem que la gent es pari a pensar alhora de comprar un producte d'on ve, qui l'ha fet i com ha arribat fins aquí", va explicar la corresponsable de la botiga Intermón Oxfam, Pepi Borregó. Aquest és un dels objectius que la Festa del Comerç Just va tenir en ment el passat dissabte. Però n'hi havia molts d'altres. Per exemple, aprofitar el ressò i l'atracció que suposa un esdeveniment d'aquestes dimensions i que es va ubicar en la cèntrica plaça Vella per tal de donar a conèixer a tota la ciutadania el comerç just i la banca ètica.
Aquesta tasca de conscienciació i sensibilització de la població és imprescindible si "apostem perquè tothom rebi un sou digne, si ens preocupa la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, i si volem que la comunitat participi activament i es beneficiï de la venda d'aquests productes", va afegir Borregó.
Oxfam és una de les entitats que va estar present a la Festa, però també s'hi van apuntar Món Solidari o Cataquea. Igualment, l'acte s'emmarcava dins del cicle Primavera Solidària, el qual al llarg dels mesos d'abril i maig ha acollit gairebé un centenar d'activitats, des de conferència a exposicions, passant per tallers i concerts de música.
Festa consolidada
"Amb aquesta Festa volem crear un altre tipus de relació amb els països del tercer món o amb vies de desenvolupament, una relació que estigui relacionada amb la cooperació i no amb l'explotació", va ressaltar l'alcalde Pere Navarro, que acompanyat per la regidora de Solidaritat i Cooperació, Josefina Soler, van estar passejant per les parades de les entitats sense ànim de lucre. L'experiència de com funciona la Festa és "positiva, tant pel nombre de terrassencs que vénen a participar-hi com per l'interès que genera entre els ciutadans conèixer millor les entitats implicades en el comerç just", sentencia Navarro.
Però què és realment el comerç just? Es defineix com un sistema comercial solidari i alternatiu que persegueix el desenvolupament dels pobles i la lluita contra la pobresa. "Es tracta que el productor que treballa els aliments o que fabrica roba i complements rebi el que li pertoca. No pot ser que aquí trobem la roba a un preu irrisori, això vol dir que qui la fet no està rebent la recompensa que es mereix", exemplifica Borregó i matisa "però quan parlem de comerç just no estem parlant de comprar productes cars, estem comprant qualitat, són aliments 100% naturals o roba de cotó orgànic, i això té un preu però no vol dir un cost elevat". Oxfam Intermón recorda que no només és comerç just comprar els productes realitzats als països en desenvolupament sinó que un agricultor o fabricant del nostre país que realitzi els seus productes de forma artesanal o natural.