Mor el nadó del part que va comportar les agressions de familiars a sanitaris de l'Hospital de Terrassa

Els Mossos despleguen un fort dispositiu a les instal·lacions per prevenir aldarulls

Els fets van passar a la sala de parts de l'hospital de Terrassa.
Els fets van passar a la sala de parts de l'hospital de Terrassa. | Nació
Redacció
02 de juliol del 2024
Actualitzat a les 20:31h

El nadó del part que va desfermar les agressions de familiars a sanitaris de l'Hospital de Terrassa ha mort aquest dimarts a la tarda pel problema cerebral amb què va néixer, que ha resultat ser irreversible. Fonts de l'hospital Parc Taulí de Sabadell, on van ser derivats mare i fill, han indicat a l'ACN que, d'acord amb la família, s'ha decidit no fer cap intervenció artificial a la criatura, que no ha pogut superar la situació amb què havia nascut.

Mentrestant, els Mossos d'Esquadra no han registrat incidents a l'entorn ni d'aquest centre hospitalari ni del de Terrassa, on han desplegat dispositius policials especials com els que s'organitzen en altres "punts calents" en previsió que hi poguessin haver aldarulls. Tot, després que dimecres passat, un grup d'entre 8 i 10 sanitaris de l'Hospital de Terrassa fossin agredits violentament pels acompanyants d'una pacient embarassada amb complicacions durant el part.

La dona estava sent assistida a la sala de parts i va entrar en una situació clínica complexa, moment en què els acompanyants van irrompre exaltats al servei d'Urgències i àrea de Parts. Allà van agredir diversos professionals i van trencar aparells electrònics i mobles, pel qual els Mossos van fer diverses identificacions. Després dels incidents, l'equip del Taulí i treballadors socials havien estat treballant amb la família per evitar que situacions com aquella es tornessin a repetir. Davant del diagnòstic complicat del nadó s'ha estat treballant per assumir un final que es preveia inevitable i s'ha garantit la mort digna del nadó.

En aquest sentit, el comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), presidit per Metges de Catalunya (MC), s’ha reunit aquest dimarts amb el conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, per analitzar el fets ocorreguts. “L’ambient està molt enrarit als dos hospitals”, reconeix Xavier Lleonart, president del comitè d’empresa del CST. En aquest sentit, manifesten que les “agressions verbals, faltes de respecte i amenaces” són diàries i s’han “normalitzat” entre els mateixos sanitaris, els quals, a més, tenen la percepció que denunciar-les “només té conseqüències per als mateixos professionals”.

Lleonart ha qualificat de “cordial” la trobada, en la que el conseller ha mostrat el seu suport als professionals del centre hospitalari pels “tristos esdeveniments” succeïts la setmana passada i el comitè d’empresa li ha fet entrega d’un document amb les seves reivindicacions. Segons ha explicat Lleonart a l’ACN, el conseller Balcells s’ha compromès a treballar “coordinadament” amb el Departament d’Interior “per mirar d’arreglar les deficiències que s’han fet evidents en la gestió d’aquests casos”.

Entre els punts a millorar hi ha el fet que els jutges reconeguin el personal sanitari com a autoritat per tal que els fets imputats siguin més greus o que no sigui imprescindible la denúncia expressa dels treballadors per instar un procediment penal. Els Mossos d’Esquadra han confirmat que s’han desplegat agents als dos hospitals com es fa habitualment en “punts calents” on hi puguin haver incidents. 

Salut millorarà la seguretat a l'Hospital 

De la seva banda, des del Departament de Salut han explicat a l'ACN que el conseller Balcells ha volgut parlar amb els afectats per l'agressió "de primera mà". S'ha interessat pel seu estat de salut i per saber com estàvem, així com per com van anar els fets. Alhora, Balcells ha explicat als afectats el que el Departament de Salut té previst fer per millorar la seguretat del centre.

En aquest sentit, divendres passat en declaracions a diversos mitjans el conseller apostava per reforçar els mecanismes de prevenció i avisar abans els Mossos d'Esquadra si es pot preveure d'alguna forma que es produirà un aldarull en un centre sanitari.

Alhora assegurava que es reforçaran els protocols de seguretat, d'autoprotecció i també de prevenció, tot i admetre que a vegades és difícil anticipar el que pot passar. Balcells indicava que no es poden posar Mossos a tots els centres, però recordava que en àrees més conflictives ja hi ha guàrdies jurats, un recurs que, al seu parer, es pot incrementar si els centres ho consideren.