La Transsegre tanca una nova edició i demana més voluntaris per recuperar la totalitat de la festa

Unes 460 persones fan el descens pel Segre, la xifra més baixa de la història de la festa

Les barques de la Transsegre, a Balaguer
Les barques de la Transsegre, a Balaguer | ACN
Redacció
15 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:07h

Balaguer ha celebrat aquest dissabte la 39a edició de la Transsegre amb el tradicional descens d'embarcacions casolanes pel riu Segre, després que l'any passat se suspengués per la sequera.

La capital de la Noguera ha recuperat la festa aquàtica per excel·lència de les comarques de Lleida amb 55 embarcacions i 460 tripulants que han participat en un únic descens pel riu des de Gerb (Noguera) fins a Balaguer.

L'embarcació guanyadora ha estat la d'un grup d'amics vinguts d'arreu de Catalunya. La Paula, de Balaguer, ha destacat que tenia "moltes ganes" de tornar a baixar la Transsegre, mentre que la Dúnia, de Valls, i el Martí, de Vilafranca del Penedès, han dit que volen tornar a participar a la festa en futures edicions. Per la seva banda, la Dúnia i el Martí han explicat que participar a la Transsegre ha estat una experiència "increïble" i desitgen que en futures edicions hi hagi més recorreguts.

Centenars de persones s'han donat cita aquest dissabte a la tarda a la capital de la Noguera per presenciar l'arribada de les barques participants a la Transsegre. Una de les primeres en arribar ha estat l'embarcació capitanejada per la balaguerina Paula, qui ha mostrat entusiasme perquè es tornés a celebrar el tradicional descens.

De fet, la ciutat de Balaguer ha tornat a celebrar la festa amb modificacions a l'agenda. Mentre que de manera habitual la Transsegre s'ha celebrat durant tot un cap de setmana amb dues baixades –la primera dissabte a la tarda des de Camarasa fins a Sant Llorenç de Montgai (Noguera) i la segona diumenge al matí des de Gerb fins a Balaguer– enguany l'organització s'ha vist obligada a prescindir del primer descens i ha avançat un dia el segon.

La presidenta de la Transsegre, Gemma Guarné, ha explicat que la falta de voluntaris i la impossibilitat de complir les mesures de seguretat han estat els motius dels canvis. "El pla de protecció ens demana unes mesures que no podem cobrir com associació i hem optat pel descens original", ha explicat.

Segons ha apuntat Guarné, els requeriments per poder dur a terme el descens des de Camarasa fins a Sant Llorenç de Montgai són més voluntariat a l'organització, així com equips de seguretat amb submarinistes i socorristes. "Tot això demana un pressupost elevat que no podem assumir", ha conclòs Guarné.